Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Alex Harvey: ”Bra att ryska ledare straffas”

Alex Harvey.
Alex Harvey. Foto: Jonas Lindkvist

Davos. IOK:s beslut kommer att rensa upp i de ryska ledarleden.

Äntligen.

Tycker femmilsmästaren Alex Harvey från Kanada.

Det kan vara svårt att få aktiva åkare att prata om dopningsproblemen i skidsporten.

Alex Harvey har inte de svårigheterna.

När DN träffar honom i Davos ser han Internationella olympiska kommitténs beslut kring Rysslands statsstyrda dopning som en bra nyhet. 

Ryska idrottare kan få tävla under den neutrala OS-flaggan men Ryssland stoppas som land. Därmed portas ledare som jobbat för Ryssland under exempelvis OS i Sotji 2014.

– Så som reglerna är skrivna har det alltid bara varit de aktiva som fått betala, men de är bara en del av allt, säger vinnaren av femmilen vid VM i Lahtis.

– När man ser den här historien med Ryssland så är det inget som visar att det var idrottarnas beslut. Det var ett helt system. 

– Hittills har tränarna, doktorerna och överledarna alltid klarat sig. Det har varit det stora problemet.

OS 2002 och dopning är en kombination som förknippas med Johann Mühlegg. Kanadensaren Alex Harvey drar upp skidtävlingarna ovanför Salt Lake City av en annan anledning.

– Några av ledarna som är med i ryska laget nu var med i OS 2002 när (Kanadas) Beckie Scott slutade trea men blev guldmedaljör för att två ryskor (Danilova och Lazutina) åkte fast.

– Och ta Jevgenij Dementiev (som åkt fast för EPO) som exempel, hans coach tränar ryska U23-laget nu.

– Där har du problemet. Idrottare, de cirkulerar runt i systemet. De åker fast för dopning, de knuffas ut och man tar in nya. 

– Så det som hänt nu, att Ryssland straffas som land, kanske kan få oss att hoppas på en förändring till det bättre. Att vissa tränare försvinner och att nytt folk kommer in.

– Om det bara skulle vara två, tre idrottare som straffas så skulle inget ändrats. Det behövdes något större. Man måste rensa systemet.

Alex Harvey skapade i början av säsongen rubriker när en intervju med Journal de Montreal översattes som att han pekade ut Sergej Ustuigov som dopad. Det gjorde aldrig Harvey. Han ställde bara adekvata frågor kring de ryska skidåkarna som var med i Sotji.

– Man kan bara ha sina tvivel. Man vet inte om alla i laget var med (om att bli dopade) och att bara några namn kom ut. Ustiugovs namn kom inte ut.

Ett namn som är ute är Alexander Legkov. Han vann femmilen i Sotji och Harvey tror inte att det skedde på rent sätt.   

– Legkov lämnade hela fältet bakom sig i klättringarna och kunde stanna på toppen, vänta och titta bakåt på alla andra. Hans teknik var inte bra, han hade inte musklerna som gjorde att han åkte explosivt men han körde ändå bara på hela tiden. Så som han åkte, det är inte normalt. 

Legkov är avstängd av Internationella skidförbundet och på livstid från OS. När DN i onsdags pratade med ryska lagets förbundskapten Marcus Cramer sade han att Legkov förbereder en prövning till idrottens skiljedomstol Cas. Inte för att få tävla igen. Utan för att få behålla guldmedaljen.

Cas kommer att ha massor att göra den närmaste tiden.

Hela affären med den ryska statsdopningen innehåller många juridiska problem. Några av de största kan bli kring de ledare som nu stängs av.

Sveriges förbundskapten Wolfgang Pichler har redan sagt att han ska gå till Cas om han blir avstängd för att han i OS 2014 var ledare för de ryska skidskyttarna.