Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

”Alex” räddade Hammarby från fiasko

Alex första Bajenmål.
Alex första Bajenmål. Foto: Bildbyrån

Hammarby var nära totalt fiasko mot superettanlaget Ljungskile i Svenska cupen. Då klev lagets nye brasilianare "Alex" in i handlingen och vände förlust till seger med 4–2.

Den sista kvarten på Tele 2 arena höjde definitivt temperaturen inför söndagens cupderby som avgörs på samma plats. Men inledningen var inte lika munter med hemmaögon sett.

Ljungskile chockstartade nämligen matchen. Efter tre minuter ledde bohuslänningarna matchen med 2-0 efter ett distinkt skott av Jacob Olsson och en snabb kontring av pigge norrmannen Tim Nielsen.

Det dröjde ända in på tilläggstid i första halvlek innan Erik Israelsson nickade in ett fint inlägg av Melker Hallberg reducerade.

I andra halvlek kom en inhoppare att spela huvudrollen. Alexssander Medeiros de Azeredo, inlånad från brasilianska från brasilianska Resende FC över säsongen 2016.

Brasilianaren, som kallas Alex, visade prov på fin teknik och med 20 minuter kvar fixade han en straff. Alex blev visserligen fälld utanför straffområdet, och Hammarby ska vara glada att det blåstes straff och inte frispark.

Straffen satte Kennedy Bakircioglu i mål och tio minuter senare gav Alex Hammarby ledningen när han i sin första tävlingsmatch gjorde mål med ett fint avslut efter en vältajmad löpning.

– Det påminner lite grand om den debut Alvaro Santos gjorde i Helsingborg, där vi låg under med 3-0, han fick en halvlek och gick in och vände matchen. Likadant var det med Alex nu, han vände matchen på samma sätt, sa Hammarbys tränare Nanne Bergstrand (tidigare i Helsingborg) till CMore efter matchen.

Inte blev det sämre av att Imad Khaili efter flera matcher med missade målchanser äntligen fick till sitt första Hammarbymål med en vacker skruv. En mäktig vändning av Hammarby trots att Melker Hallberg blev utvisad i den 67:e minuten vid ställningen 1–2.

Hammarby leder nu sin cupgrupp (på samma poäng som Syrianska) inför söndagens avslutande match mot Djurgården. Nära 22.000 biljetter är sålda till matchen.

Efter en försäsong med blandade resultat har Hammarby nu medvind inför matchen.

– Vi börjar se ljuset i tunneln, säger Nanne Bergstrand.