Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Algotsson bästa svensk i fälttävlan på Friends

Linda Algotsson blev bästa svensk på torsdagskvällen med en fjärdeplacering.
Linda Algotsson blev bästa svensk på torsdagskvällen med en fjärdeplacering. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Niklas Lindbäck kunde inte försvara segern från förra året.

Bästa svenska ekipage i torsdagskvällens inomhusfälttävlan på Friends blev i stället Linda Algotsson.

”Min häst älskade att vara där inne”, säger Linda Algotsson som tillsammans med hästen Fairnando slutade fyra.

– Han var verkligen med på noterna från första sekund. Det riktigt strålade av glädje om honom både inne på banan och när han kom ut därifrån, fortsätter Linda.

De årliga hästtävlingarna i Friends arena fick på torsdagskvällen en rivstart.

En stor publik satt på läktaren när fälttävlansryttarna gjorde upp om segern. Det var andra gången som inomhusfälttävlan arrangerades i Sverige. Förväntningarna var höga och publiken behövde inte lämna arenan besvikna.

De tolv ekipagen, som tävlade både individuellt och i lag, bjöd på högklassig underhållning.

Publikfavoriten Ludwig Svennerstål red först av de svenska ryttarna och han satte tonen för hur resten av tävlingen skulle bli. Hans uppmaning till publiken att ställa sig upp, klappa i händerna och heja så högt de kunde fick igång de tusentals på läktaren.

Linda Algotsson gjorde på torsdagskvällen debut som ryttare på Friends.

– Det här gör jag gärna om, säger Linda.

– Min häst är så vändbar så trots att vi inte hittade det riktiga flytet i galoppen fick vi till en riktigt bra tid.

Eventuella rivningar räknades om till tidsfel och när samtliga tolv ekipage hade ridit stod det klart att Linda Algotsson och Fairnando hade den fjärde bästa.

Det blev den bästa svenska individuella placeringen.

Förra året vanns klassen av Lindas landslagskollega Niklas Lindbäck. Han var på väg mot en bra tid även på torsdagskvällen, men i slutet av banen fick han och hästen Easy to Love vissa problem. Det kostade tid och ekipaget slutade femma.

Vann gjorde en av världens bästa fälttävlansryttare, tyskan Ingrid Klimke på Parmenides. Det var också Tyskland som vann lagtävlingen.

Sverige, där Sandra Gustafsson var fjärde ryttare, slutade trea i lagtävlingen.

Rapport från en hästfest…

Var och när?

Till och med söndag pågår de internationella hästtävlingarna i Friends arena. Det är 23:e gången som tävlingarna arrangeras. Utöver tävlingsklasser blir det också en rad olika shownummer bland annat kändishoppning.

Hur stor blir publiken?

Förra året såldes sammanlagt nästan 85.000 biljetter till de fyra tävlingsdagarna. I år räknar arrangörerna med publikrekord trots en viss nedgång i biljettförsäljningen dagarna efter terrordådet i Paris.

Hur stor blir publiken?

När fälttävlansryttarna mötte hoppryttarna i torsdagskvällens ride&drive, där ryttarna först hoppade en kortare hoppbana och sedan körde en snitslad bana med traktor, tog hoppryttarna hem segern.

Det mest anmärkningsvärda var dock inte hoppryttarnas seger utan att Malin Baryard Johnsson den här gången faktiskt lyckade starta traktorn och köra hela banan. Förra året gick det inte lika bra när hon satt sig bakom ratten.

Varför är inte Rolf-Göran Bengtsson med?

Tävlingarnas sportchef Malin Baryard Johnsson har haft kontakt med Rolf-Göran Bengtsson men han hade ingen möjlighet att få in tävlingen i sitt tävlingsschema, han rider världscuphoppningen i Madrid den här helgen.

Vad hände under torsdagsförmiddagen?

Då tränade dressyrryttarna inne på arenan, världscupen i dressyr avgörs under lördagen och söndagen.

En som tränade framför den stora LED-skärmen var Sveriges dressyretta Tinne Vilhelmson Silfvén. Hon kommer dock inte att ställa upp med sin bästa häst Don Auriello som just nu inte är i tävlingsform. I stället kommer Tinne att rida Paridon Magi.

Vad händer under fredagen?

10.30–23.00 är det full fart i både arenan och i det stora mässområdet. Bland annat avgörs de första internationella hoppklasserna och dessutom ska ponnyryttarna göra upp om segern om ”Prins Carl Philips pris”.

Malin Fransson