Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Algotsson får hjälp mot Rio från oväntat håll

Foto: Roland Thunholm/TT

Fälttävlansryttaren Linda Algotsson får hjälp av hoppryttaren Alexander Zetterman och hans familj för att ta sig till OS i Rio.

– Det här är häftigt och jag är oerhört tacksam över att familjen Zetterman har valt att sponsra mig. Alla vinner på samarbete mellan de olika ridsportgrenarna, säger Linda Algotsson.

– Jag är ingen rik kvinna men det här var något som vi alla var överens om att vi ville vara en del av. Jag har länge beundrat det arbete som Linda och hennes familj gör. De föder själva upp och utbildar de hästar som sedan går mästerskap. Det är ett tufft och kostsamt arbete, säger Aisling Zetterman som är mamma till hoppryttarna Alexander och Daniel.

Linda Algotsson är en av Sveriges mest rutinerade fälttävlansryttare men sedan ett antal år tillbaka ingår hon inte i SOK:s topprogram.

– Det är klart att det innebär ett ekonomiskt avbräck vilket gör förutsättningarna något tuffare, säger Linda Algotsson.

Det var när Aisling Zetterman fick höra talas om det som hon och sönerna, som tillsammans driver utbildnings- och försäljningsstallet Springfield Farm, bestämde sig för att de ville underlätta Linda Algotssons väg mot Rio.

– Jag blev väldigt överraskad när Aisling hörde av sig. Det hör ju inte till vanligheterna att en ryttarfamilj sponsrar en annan ryttare och dessutom från en annan gren. Samtidigt vet jag hur mycket familjen Zetterman brinner för ridsport i stort och hur gärna de vill att vi ska nå framgångar inom alla grenar så egentligen borde jag kanske inte ha blivit så förvånad, säger Linda Algotsson.

Familjen Zetterman, som också var huvudpersoner i den populära SVT-serien Ryttareliten, är en hoppfamilj men Aisling har ridit en del fälttävlan också.

– Linda har ridit fyra OS och bara det är egentligen ett fantastiskt facit men nu hoppas vi att hon tar sig till ett femte, säger Aisling Zetterman.

Pengarna som Linda Algotsson får från familjen Zetterman kommer Linda bland annat att använda till dressyrträning.

– Det här ger mig möjlighet att jobba lite extra med dressyren i och med att jag kan ta hit min dressyrtränare Sara Lundholm regelbundet, berättar 43-åriga Linda Algotsson som bor strax utanför småländska Nybro.

Linda är storasyster till OS-silvermedaljören från London Sarah Algotsson-Ostholt och chansen är stor att båda systrarna får representera Sverige i Rio.

– Det vore naturligtvis otroligt kul och ännu roligare om vi kan ta en lagmedalj. Det är en medalj jag har i sikte i allt jag gör. Vi har kommit fyra ett antal gånger när jag har varit med och det är alltid lika snöpligt, säger Linda Algotsson.

De OS-aktuella svenska fälttävlansryttarna startar säsongen den första helgen i mars med en samling i Flyinge.

Om Linda Algotsson också får sällskap till Rio av sin sponsor återstår att se. Storebror Daniel har inte längre någon mästerskapshäst men Alexander har flera lovande hästar på gång.

– Om någon av dem är redo för ett OS redan i år återstår att se. De har utvecklats riktigt fint och tar hela tiden steg framåt men hur långt det räcker är ännu för tidigt att säga, säger Aisling som tillsammans med sönerna sedan ett par år tillbaka tillbringar vintermånaderna i Florida där det finns gott om tävlingsmöjligheter.