Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 20:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/allsvensk-domare-stangs-av-efter-vittnesmal-om-rasistiskt-tillmale/

Sport

Allsvensk domare stängs av efter vittnesmål om rasistiskt tillmäle

Efter att Östersunds målvakt Aly Keita vittnat om rasism i klubbens podd har en allsvensk domare stängts av under utredning.
Efter att Östersunds målvakt Aly Keita vittnat om rasism i klubbens podd har en allsvensk domare stängts av under utredning. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Östersunds målvakt Aly Keita berättar att en domare sagt till honom att ”gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig”. Nu stängs domaren av och plockas bort från torsdagens ÖFK-match.

– Nu tillsätter vi en ny domare till matchen. Det blir en internutredning, säger domarbasen Stefan Johannesson till Expressen.

Det är i en podd som Östersunds FK släppt som målvakten berättar om rasism som han utsatts för, och tar då upp en händelse förra året i en match mot Gif Sundsvall. 

– Jag har fått höra neger och andra dåliga saker. Förra året fick jag höra från en domare att ”sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig”, säger Aly Keita.

Domaren i fråga, Martin Strömbergsson, är ångerfull, och säger till Expressen att han bad om ursäkt till spelaren både under och efter matchen.

– Jag kan konstatera att den dunderfloskeln blev jättefel. Det fanns inte något rasistiskt menat i det. Så uppfattar jag att Keita också uppfattat det, säger han.

Han säger till tidningen att han lägger sig platt. 

– Jag kände direkt i momentet när jag säger ”hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan”... Det är en gammal klassisk Gävleborgsfloskel som jag kan säga till målvakter. Ingenting som är kopplat till att han är mörkhyad.

– Jag var helt knäckt. Jag bad om ursäkt och kramade honom. Jag hade Keita i omgången efter mot AIK och det första jag gjorde var att be om ursäkt igen. Det här är viktigt för mig. Jag står för att det blev jättefel, men det är en floskel så det bara smäller om det. Jag har ringt hela teamet och pratat om det. Jag är jävligt ledsen. Det blev fel.

Nu stängs han av från att döma tills saken är utredd, säger Andreas Jansson, kommunikationschef på Svenska fotbollförbundet (SvFF). Eftersom domaren är anställd hos förbundet hanteras saken som ett personalärende.

Vad kan en sådan här sak få för konsekvenser för en anställd?

– Det vet jag inte om jag vill spekulera så mycket i. Vi får återkomma till det, säger Andreas Jansson.

Enligt Expressen skulle han ha dömt mötet mellan just Östersund och Sirius på torsdag.

Aly Keita säger i podden att domaren sade förlåt.

– Jag sade till honom att så där kan man inte säga, det är rasistiskt och att det är något jag aldrig kommer acceptera. Han sade att han inte menade något rasistiskt, sade förlåt och gav mig en kram, vilket var bra gjort av honom, säger spelaren.

Han säger att han känner att han måste ta upp händelsen när han får frågan om rasism.

– För jag vill inte att någon annan mörkhyad spelare ska få uppleva det. Eller någon annan heller för den delen. Ingen ska behöva uppleva det, varken på eller utanför fotbollsplanen.

DN söker Martin Strömbergsson.

Ämnen i artikeln

Rasism
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt