Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 23:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/allsvenskan-riskerar-forlora-400-miljoner-i-publikintakter/

Sport

Allsvenskan riskerar förlora 400 miljoner i publikintäkter

Olympia i Helsingborg när Helsingborgs IF spelar en internmatch.
Olympia i Helsingborg när Helsingborgs IF spelar en internmatch. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Att coronakrisen slår hårt mot de allsvenska klubbarnas ekonomi är ett faktum. 

Spel inför tomma läktare innebär att 21 procent av intäkterna raderas om hela säsongen spelas utan åskådare. Totalt handlar det om cirka 400 miljoner kronor över en hel säsong. 

Bara sex klubbar kan genomgöra säsongen publiklöst utan att förbruka det egna kapitalet.

De 21 procenten är, enligt siffror som revisions- och konsultbolaget EY sammanställt, snittet för biljettintäkternas del av de allsvenska klubbarnas nettoomsättning. Framför allt är det storklubbarna Malmö FF, Djurgården, Hammarby och AIK som drabbas av det största intäktsbortfallet, räknat i miljoner kronor.

Vinnaren, om man nu kan utse någon sådan, är BK Häcken vars hemmamatcher endast lockade 3.631 åskådare i snitt. Att jämföra med Hammarby som snittade 24.232 i Tele2 arena.

Som tidigare redogjorts är det endast sex klubbar som klarar att genomföra en hel säsong inför tomma läktare utan att helt förbruka det egna kapitalet – Malmö FF, Djurgården, AIK, IFK Norrköping, Elfsborg och BK Häcken.

Hammarby hade vid årsskiftet ett eget kapital på 49,5 miljoner kronor. Men sett till 2019 års siffror skulle Hammarby ändå ha förbrukat den reserven efter 13 publikfria hemmamatcher. Förra säsongen hade Hammarby en nettoomsättning på 181 miljoner kronor, och 32 procent av den summan utgjordes av entrébiljetter, totalt 58 miljoner kronor.

Med Europaspelet inräknat drog Malmö FF drog in mest biljettpengar av alla klubbarna under 2019, drygt 85 miljoner kronor. Pengar som man nu riskerar tappa. Men Malmö har fallhöjd tack vare det särklassigt största egna kapitalet, 512,9 miljoner kronor.

Ordföranden Anders Pålsson förklarade vid ett medlemsmöte i förra veckan att klubben riskerar tappa 100 miljoner kronor i omsättning på grund av coronakrisens effekter.

Två klubbar som också har kapacitet att hantera krisen är Häcken och IFK Norrköping. Häcken har genom åren byggt upp en kapitalbas tack vare arrangörskapet av Gothia Cup. Det bokförda egna kapitalet var drygt 71 miljoner kronor vid årsskiftet, vilket ska vägas mot att endast tre procent av fjolårets nettoomsättning utgjords av entrébiljetter, 5,6 miljoner kronor.

IFK Norrköping har en ännu bättre kassa, drygt 110 miljoner kronor i eget kapital. Förra säsongen låg Norrköpings biljettintäkter på 19,3 miljoner kronor, vilket innebär att klubben har viss arbetsro under krisen.

Värre är det för klubbar som Östersund, Sirius, Falkenberg, Helsingborg och Kalmar.

Östersund gick in i verksamhetsåret med ett negativt eget kapital på 22,6 miljoner kronor. Saman Ghoddos-affären ligger dessutom som en våt filt över klubben, fälls man av idrottens skiljenämnd Cas i sommar, hotas klubben av miljonböter.

Förra året stod entrébiljetter för 31 procent av Östersunds nettoomsättning, vilket motsvarar cirka 15,7 miljoner kronor. En hel säsong utan publikintäkter skulle därmed hota klubbens allsvenska existens, som redan tidigare hängde på en skör tråd.

Sirius drar sällan storpublik till Studenters i Uppsala, förra säsongen snittade man cirka 4.300 åskådare. Men det egna kapitalet är försumbart, cirka 300.000 kronor vid årsskiftet. Sirius visar röda siffror redan efter en hemmamatch utan publik. Och över en hel säsong med tomma läktare skulle cirka 8,7 miljoner behöva ersättas med andra intäkter.

Falkenberg och Helsingborg klarar två hemmamatcher utan att förbruka det egna kapitalet. Falkenberg hade den lägsta nettoomsättningen och den näst lägsta snittpubliken av de klubbar som spelade allsvenskt förra säsongen. Spel inför tomma läktare blir därför inte lika plågsamt räknat i kronor och ören för Falkenberg som det blir för Helsingborg. Falkenberg tappar cirka 7,5 miljoner kronor över en säsong. Motsvarande siffra för Helsingborg är närmare 16 miljoner, som ska vägas mot ett eget kapital inför 2020 på blygsamma 2,1 miljoner kronor.

Kalmar FF hade förra säsongen publikintäkter på 10,8 miljoner. Det motsvarar visserligen endast 18 procent av nettoomsättningen. Men med ett eget kapital på 2,8 miljoner vid ingången av 2020 klarar Kalmar endast fyra hemmamatcher innan kapitalet är förbrukat.

Nykomlingen Mjällby har mätt på senaste bokslutet möjlighet att klara sex hemmamatcher utan att förbruka kapitalet. IFK Göteborg, Örebro och Varberg når smärtgränsen efter 12 hemmamatcher.

Men publikintäkterna är inte det enda orosmolnet för de allsvenska klubbarna. Tv-avtalen är under diskussion på grund av den uppskjutna seriestarten. Avtal som stod för i snitt elva procent av klubbarnas nettoomsättning förra säsongen.

Dessutom tillkommer diskussioner kring marknadsavtalen på klubblagsnivå som är kopplade till matcher som inte spelats.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt