Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Allt närmare ny svensk golftävling

Anna Nordqvist.
Anna Nordqvist. Foto: Gene J. Puskar/AP

Det verkar bli en svensk damtävling på Europatouren, trots allt. Enligt tourens hemsida ska den spelas mellan OS och årets sista majortävling Evian masters.

– Vi hoppas få till det, men chansen är 50/50, säger Claes Nilsson, sportchef på Lagardére.

Efter tre halvlyckade år – både publik- och deltagarmässigt – på Vasatorps GK utanför Helsingborg gick kontraktet ut och det mesta talade allt för att det inte skulle bli någon svensk damtävling under 2016. Det var bland annat ett av skälen till att Sverige inte vann kampen om att få arrangera Solheim Cup 2019.

Men på 2016 års spelprogram på Europatourens hemsida finns ändå Swedish Open inritad den 8-11 september. Veckan före Evian masters, årets sista majortävling, och tre veckor efter OS i Rio de Janeiro.

Det svenska golfförbundet har jobbat hårt för att få till en tävling på svensk mark.

– Vi har inte fått något klartecken än, men vi har i vart fall meddelat att vi är villiga att peta in några spänn till än tidigare. Det är viktigt för alla att ha en stark damtävling på svensk mark, säger Roger Andersson, chef marknad och kommunikation på det svenska golfförbundet.

Tävlingen ägs dock av Lagardére, och trots att det ryktas om en ny spelplats (Barsebäck? Bro Hof?) och att den svenske storstjärnan Anna Nordqvist kommer hem och spelar för första gången på tre år, så betonar de att ingenting är klart.

– Jag har också hört de ryktena, men det är många avtal som måste komma ner innan det här är klart. Det krävs stora pengar för att arrangera en golftävling, och ännu är vi en bit bort. Det finns inget att skriva nu, återkom om tre-fyra veckor, säger Claes Nilsson.

Blir tävlingen av så blir tillvaron lite lättare för de svenska USA-tourproffsen.

– Jag fick väldigt många frågor när jag spelade i USA och Europa – ”varför har inte Sverige en tävling”. Det var nästan lite pinsamt med tanke på att vi har så många duktiga svenskor, sade Pernilla Lindberg till TT i samband med fjolårets tävling.

– Att inte ha en tävling i Sverige vore väldigt tråkigt och skamligt. Jag hoppas verkligen att vi kan komma tillbaka nästa år, sade Maria McBride.

Fakta. Helsingborg Open

Helsingborg Open avgjordes mellan 2013-2015 på Vasatorps GK. Innan tävlingen startades hade Sverige varit utan en Europatourtävling i fyra år (2009–2012).

Publiksiffrorna för tävlingsveckorna har legat på 25.000 (2013), 18.000 (2014) och 18.000 (2015).