Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/alpinstjarna-inhalerade-syrgas-frantas-storslalomseger/

Sport

Alpinstjärna inhalerade syrgas – fråntas världscupseger

Stefan Luitz har fråntagits världscupsegern i storslalom i Beaver Creek den 2 december eftersom han inhalerade syrgas mellan åken.
Stefan Luitz har fråntagits världscupsegern i storslalom i Beaver Creek den 2 december eftersom han inhalerade syrgas mellan åken. Foto: Nathan Bilow/AP

Den tyske alpinstjärnan Stefan Luitz har fråntagits världscupsegern i storslalom i Beaver Creek den 2 december eftersom han inhalerade syrgas mellan åken.

Rätta artikel

Internationella skidförbundet (Fis) fråntar Luitz 100 världscuppoäng och segerpremien.

Att inhalera syrgas är inte förbjudet enligt Wadas antidopningsregler. Däremot har Fis en regel om att det är förbjudet i skidsporterna under tävling.

”Det här är inget straff, men en konsekvens av vårt regelverk”, skriver Fis i ett uttalande på sin webbplats.

Efter tävlingarna i Colorado i början av december spreds en bild på när Luitz sitter med en syrgasmask över ansiktet, en bild som togs mellan åken. Beaver Creek ligger på hög höjd och starten i åken var på 3.150 meters höjd.

Sedan Fis blivit uppmärksammat på bilden startades en utredning.

I och med diskningen är Marcel Hirscher, Österrike, ny segrare. Thomas Tumler, Schweiz, blir tvåa och Henrik Kristoffersen, Norge, trea. Matts Olsson flyttas upp från sjätte till femte plats.