Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 01:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/amanda-lind-bekymrad-men-lovar-inte-mer-pengar-an/

Sport

Amanda Lind bekymrad men lovar inte mer pengar – än

Idrottsministern har ännu inget besked att ge om mer krisstöd till idrotten.
Idrottsministern har ännu inget besked att ge om mer krisstöd till idrotten. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sämre ekonomi bland klubbarna kan slå hårt mot jämlikheten, fruktar idrottsminister Amanda Lind (MP). Men hon har inga besked att ge om nytt krisstöd till idrotten.

– Vi utesluter inga åtgärder framåt, säger hon.

TT Text

Den 11 juni gick Riksidrottsförbundet (RF) ut och begärde ytterligare en halv miljard kronor i förlängt stöd till idrotten. Prognosen är att klubbarna kommer drabbas hårt även under hösten och RF:s bedömning är att idrottsrörelsen kommer förlora ytterligare mer än 1,2 miljarder kronor om de nuvarande restriktionerna ligger kvar i början av hösten.

Regeringen har redan gått in med en halv miljard. Om det blir mer återstår att se.

– Jag har inget besked i dag, säger Amanda Lind.

– Nu ser vi hur de här 500 miljonerna just har fördelats till föreningar runt om i landet. De kommer verkligen att komma många föreningar till stor nytta. Sedan påverkas ju idrotten stort av corona. Vi måste följa både hur smittspridningen utvecklas och vad som gäller med möjligheten att ha publik framåt hösten, det kommer också påverka. Vi måste också se hur de övriga företagsstöden som idrotten också kan ta del av, faller ut. Men vi ska fortsätta ha en nära dialog med idrottsrörelsen och vi kan absolut behöva återkomma, vi utesluter inga åtgärder framåt.

Lind förstår vikten av ett snabbt besked, men hon kan inte säga när regeringen fattar beslut om eventuellt extra stöd.

– Det är en fråga vi får återkomma till. Vi måste också veta hur pandemin utvecklar sig.

Finns det en gräns för hur mycket pengar idrotten kan få?

– Nä, men... så här: Regeringen har ju visat att vi ser idrottsrörelsen som jätteviktig för Sverige, för alla barn och unga som idrottar, och vi värnar om en stark idrottsrörelse. Det var därför vi tidigt sköt till den här halva miljarden. Men samhället påverkas ju väldigt brett och stort av corona, vi har skjutit till många olika typer av stödpaket, idrotten måste också se vilka av de övriga stödpaketen man kan söka pengar för. I många fall har kommunerna också skjutit till extra stöd till idrotten. Vi ska fortsätta analysera behovet och fortsätta ha dialog med idrottsrörelsen och så får vi återkomma.

Vad händer om idrotten inte får de här stödpengarna?

– Igen: Idrotten påverkas väldigt mycket av corona. Beroende på hur smittläget utvecklas, beroende på om 50-personersgränsen kommer att behöva vara en längre tid så är det klart att det kan slå hårt mot idrotten. Vi fortsätter följa utvecklingen och utesluter inga åtgärder framåt.

Amanda Lind ser risker med vad en långvarig pandemi kan få för konsekvenser för idrotten.

– Det jag kan vara bekymrad över är att om idrotten hamnar i ett sämre ekonomiskt läge så kan klubbarna se sig nödgade att höja avgifterna till träning, anmälningsavgifter till olika cuper och liknande. Det är problematiskt för jämlikheten. Det är problematiskt för då finns det en risk att barn och unga halkar efter och det vill jag undvika. Vi behöver alla göra krafttag just nu, säger hon.

Ämnen i artikeln

Amanda Lind

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt