Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 03:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/amanda-lind-om-barnidrotten-verkligen-oroande/

Sport

Amanda Lind om barnidrotten: Verkligen oroande

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind kommenterar Centrum för idrottsforsknings rapport om barns minskande idrottande: ”Oroande.” Foto: Mickan Palmqvist/IBL

Unga barn – och särskilt pojkar – idrottar allt mindre, kunde DN berätta i måndags.

Nu kommenterar kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) de färska siffrorna från Centrum för idrottsforskning:

”Det är verkligen oroande.”

Rätta artikel

DN skrev i måndags om Centrum för idrottsforsknings (CIF:s) nya siffror.

I en rapport, som lämnades till regeringen på tisdagsmorgonen, visas att ungdomsidrotten tappar sina allra yngsta deltagare – och särskilt pojkar – i åldern 7–12 år.

Från 2012 till 2017 har antal träningstillfällen per pojke och år minskat med tolv procent – från 47,9 träningstillfällen till 42,3. Och siffrorna oroar forskarna. 

– En förklaring kan vara att unga inte har tillräckliga möjligheter att utöva idrott. Till exempel att vi har ont om anläggningar i storstäderna eller att man på landsbygden inte får ihop lag, sade utredaren Johan R Norberg till DN i måndags och fortsatte:

– Eller så handlar det om att unga i dag föredrar att göra andra saker. Vissa skulle nog säga att det beror på skärmkulturen och ökat stillasittande. Det vore en verkligt problematisk utveckling.

På tisdagsmorgonen lämnade kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) – även minister med ansvar för idrottsfrågorna – en skriftlig kommentar till DN om rapporten.

”Det är verkligen oroande att höra att de yngsta idrottar allt mindre”, skriver Lind.

”Det är oerhört viktigt att unga rör på sig och att vi införde fler idrottstimmar i skolan var en pusselbit för det. Men arbetet slutar inte där. Här behöver alla delar av samhället ta gemensamt ansvar. Vi behöver exempelvis ta ett samlat grepp kring anläggningar, så att det finns möjlighet för idrottsrörelsen att växa i nya grupper och på nya platser. Det är ett arbete vi behöver göra tillsammans med SKL (Sveriges kommuner och landsting) och Riksidrottsförbundet.”

Riksidrottsförbundets (RF:s) generalsekreterare Stefan Bergh konstaterar precis som CIF att siffrorna är förvånande.

Tidigare har diskussionen handlat om hur idrotten ska få tonåringar, främst flickor, att stanna kvar. Men nu syns alltså en ny trend.

– Det är lite bekymmersamt, säger Bergh till DN.

– Nu blir det RF:s uppgift att titta mer på de här siffrorna och försöka ringa in skälen.

Hur går ni till väga?

– Det har vi inte diskuterat än, men vi gör ju egna uppföljningar varje år. Och vi kommer förmodligen att göra egna studier, så vi kan sätta in eventuella åtgärder. 

Även Stefan Bergh lyfter hall- och anläggningsbrist som en möjlig förklaring till statistiken. 

– Vi har köer till idrotter som vi inte har haft köer till förut, föreningarna kan inte alltid hitta tillräckligt med fysisk plats för att ta emot alla som vill vara med, säger han, men konstaterar även:

– Sen kan det finnas andra faktorer också. Att pojkar och flickor väljer att göra andra saker än att idrotta, skärmtid har ju nämnts.

– Eller finns en förklaring i att vi har fler utlandsfödda barn i Sverige i dag, vars föräldrar kanske inte har samma tradition av att ”automatiskt” placera sina barn i idrottsverksamheten? Allt det här får vi titta på.

Läs mer: Alarmerande siffrorna – idrotten tappar unga pojkar