Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/amb-vann-i-finlands-paradgren-och-tog-vm-plats/

Sport

Amb vann i Finlands paradgren och tog VM-plats

Kim Amb. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Det blev svensk dubbelseger i Finnkampen och Kim Amb slog an tonen genom att vinna spjutkastningen och samtidigt kvalificera sig för VM i Doha.

– Fast jag värdesätter det personliga rekordet högst, sade han efter att de svenska herrarna tagit revansch efter fjolårets knappa förlust och vunnit med 228–181.

När Kim Amb vann Finnkampen 2016 var det 27 år sedan en svensk vann i den finländska paradgrenen. Det dröjde bara tre år tills stockholmaren slog till igen och nu kom alla känslorna och allt det andra på en och samma gång.

Finnkampsseger, personligt rekord och en biljett i VM i Doha fick honom att sväva på moln.

Det personliga rekordet på 85,89 värdesatte han högst.

– Det är trots allt sex år sedan senast, sade Amb, som slog till redan i sitt första kast.

Även det andra, som mätte 84,88, var över hans gamla personbästa.

Det var kort och gott hans bästa tävling i en karriär som länge varit präglad av skador. För ett och ett halvt år sedan opererade han axeln och det har tagit tid att få tillbaka styrkan och den tajming som spjutkastarna är så beroende av.

– Jag har ju känt att jag har de här längderna inom mig i år, men har inte fått till tajmingen. I dag var det som en plugg som gick ur, sade Amb, en av många lyckosamma svenskar i solgasset inför nära 10 000 åskådare på Stockholms stadion.

De fick se diskusstjärnan Daniel Ståhl på nytt visa världsklass genom att efter ett misslyckat lag-EM och den inställda tävlingen i Göteborg slå till med 69,42, ett kast som till slut godkändes efter att Ståhls protester.

– Jag var helt övertygad om att det inte var övertramp och när de kontrollerade så visade det sig att jag inte var över med foten, sade Ståhl, som nu inte hade några problem med den ömma ljumsken och som fick se Simon Pettersson och Niklas Arrhenius fullborda en svensk trippel i grenen.

En annan svensk segermakare var sprintern Henrik Larsson, som följde upp segern på 100 meter genom att vinna dubbla distansen på 20,54, men vinden var för starkt för att det skulle godkännas som tredje bästa tid av en svensk på distansen.

Fabian Delryd gjorde comeback och vann en spännande höjdtävling på 2,16 före Oskar Lundqvist. Det var här som matchen började tippa över i svensk favör, trots att VM-hopparen Thobias Montler (7,99) fick ge sig i längd mot Kristian Pulli (8,10), ett av kampens bästa finska resultat.

Längdtävlingen innebar även tack och farväl för Sveriges främste i grenen genom tiderna, Michel Tornéus. Han slutade fyra på säsongsbästa 7,78 men hyllades som segrare och fick liksom förbundskapten Karin Torneklint sig ett bad i vattengraven.

Det här var Torneklints femte dubbelseger i Finnkampen under sju år på posten.

– Jag har sådana fantastiska aktiva. Alla ger allt för alla, sade Torneklint.

Läs mer: Irene Ekelund: ”Äntligen på rätt väg igen”