Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ambs-basta-vm-placering-men-langt-ifran-medaljstrid/

Sport

Ingen medalj för Amb som ville ha extra vilodag: ”Det är slitigt”

Kim Ambs längsta kast mätte strax över 80 meter. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Det blev ingen VM-medalj för Kim Amb. I stället slutade svensken på åttonde plats i finalen i spjut vid friidrotts-VM i Doha. 

Hans 80,42 i finalen var drygt fyra meter kortare än hans längsta kvalkast och en ytterligare vilodag kanske hade gett bättre resultat, menar Amb själv, som ändå inte var allt för nedslagen efter tävlingen. 

– Det har ändå varit en väldigt bra säsong, säger han.

Under lördagen kvalificerade sig Kim Amb till final i spjut, när han kastade över kvalgränsen på 84 meter. Ambs 84,85 var dessutom det fjärde längsta kastet i spjutkvalet. 

På söndagen inledde 29-åringen sin jakt på en medalj, men tävlingen blev inte alls lyckad för svensken. 80,42 mätte Ambs längsta kast och svensken gjorde trots allt sitt bästa VM-resultat i karriären. 

– Jag tror ändå att han kommer vara ganska besviken, sade SVT:s expert Kajsa Bergqvist i sändningen.

Ambs 80,42 var flera meter från att vara med i en medaljstrid.

– En av målsättningarna var att komma topp åtta. Det känns kul, men givetvis hade jag hoppats på mer. Jag fick inte ihop tekniken i dag och jag kämpade hårt. 

Kvalet till finalen var i går och Amb hade gärna haft mer vila inför finalen. 

– Jag föredrar gärna att ha vilodag. Man känner alltid att det är slitigt och dessutom är det rätt varmt här. Det suger musten ur en, även om alla har samma förutsättningar, säger han.

Trots att Amb inte var helt nöjd med VM-finalen har han haft en lyckad säsong, där han bland annat satt nytt personligt rekord. 

– Det har ändå varit en väldigt bra säsong. Jag har varit hel och får avsluta med en VM-final. Dessutom har jag slagit personligt rekord i år. 

Vann tävlingen gjorde Anderson Peters från Grenada på 86,69 före tvåan Magnus Kirt från Estland, som fick avbryta tävlingen efter fem kast då han skadade axeln. Tyske Johannes Vetter kom trea på 85,37.

Läs mer: Berglund chanslös rekordman: ”Jag kan inte vara besviken”