Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 02:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/anders-engman-det-finns-bara-tva-forklaringar-till-forbundets-tystnad/

Sport

Anders Engman: Det finns bara två förklaringar till förbundets tystnad

Propulsion, med Örjan Kihlström som kusk, vann i söndags elitloppet. Men de senaste dagarna har diskussionerna om hästen främst handlat om uppgifterna om att Propulsion skulle ha nervsnittats under sin tid i USA.
Propulsion, med Örjan Kihlström som kusk, vann i söndags elitloppet. Men de senaste dagarna har diskussionerna om hästen främst handlat om uppgifterna om att Propulsion skulle ha nervsnittats under sin tid i USA. Foto: Henrik Montgomery/TT

Varför finns det så många frågetecken kring den påstådda nervsnittningen av stjärnhästen Propulsion? Handlar det om okunskap eller medveten mörkning?

Det kan inte vara svårt att ta fram fakta i målet, jag behövde 30 sekunder för att ta fram Propulsion i det amerikanska travförbundets databas.

Där stod det klart och tydligt: Low nerved left front. Low nerved right front.

Det finns även ett amerikanskt exportintyg, som enligt det amerikanska förbundet skickades till Svensk Travsport den 15 september 2015. Det visar samma sak och när sedan travsajten Sulkysport har fått fram veterinärintyget från kliniken i New Jersey som utförde ingreppet den 27:e april 2015 borde det vara hållbara bevis. För där står det:

”Propulsion har en historia med kronisk hälta i sina hovar och borttagning av nervvävnad begärdes. Bilder från röntgenundersökning visar att båda hovarna var normala. Under narkos har ett område på fem centimeter i nedre delen i vänster och höger framben tagits bort med laser. Några grenar av nerver från varje sida har också tagit bort.”

Det ingreppet utfördes innan auktionen där Propulsion köptes, men några sådana upplysningar fanns, enligt tränaren Daniel Redén, inte vid auktionstillfället

I den enklaste av världar borde Maria Croon, vd på Svensk Travsport (ST) och den enda från det svenska förbundet som får uttala sig i frågan, tagit fram den dokumentation som finns på förbundet och lagt fram för allmänheten.

Men hon har inte visat några dokument, i stället ska det tillsättas en intern utredning och vi får kryptiska svar i väntan på den utredningen.

Det finns bara två logiska förklaringar till förhalandet och till den tystnad som råder.

Den person som tog emot handlingarna från det amerikanska förbundet förstod inte vad som stod där. Den personen skrev helt enkelt in de sedvanliga registeruppgifterna och sedan var det bra med det. Då är ju den intressanta frågan om den ursprungliga korrespondensen från USA finns kvar? Något som kan avslöja sanningen.

Den andra teorin är lite mer konspiratorisk. ST:s säkerhetsansvarige Steen Morten Johansen gjorde en undersökning om saken förra året (det har han själv bekräftat), men påstår att han inte hittade något uppseendeväckande. Att en erfaren utredare skulle ha missat en sådan sak som nervsnittning känns inte troligt. Om inte exporthandlingarna skulle ha funnits hade han med all sannolikhet lyft luren och ringt det amerikanska förbundet. Och där hade han fått veta att hästen är nervsnittad, för i USA är det inte förbjudet och inte något konstigt. Kan det vara så att Svensk Travsport hade kännedom om saken redan för ett år sedan och sedan hoppats att sanningen skulle förbli i de dammiga arkiven?

Slutet på den här soppan lär bli en juridisk strid. För det finns ett antal hästar som gått miste om vinstpengar om Propulsion tävlat i strid med det svenska reglementet. Hästen har sprungit in 34 miljoner kronor sedan han kom från USA. Dessa hästägare vill ha ersättning.

Och skulle Propulsion fråndömas alla framgångar lär inte kretsen kring hästen låta det ske utan strid.

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt