Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Andra raka segern för EM-laddande Sverige

Sverige besegrade på nytt Tjeckien i uppladdningen inför handbolls-EM.

Den andra matchen på lika många dagar länderna emellan slutade 29–27 i svensk favör, även om det stundom darrade betänkligt för de blågula.

Såväl Sverige som Tjeckien hade tagit sig från måndagskvällens publikfest i Jönköping (svensk seger 34–28) till en betydligt mer folktom Isstadion i Malmö.

Dagen-efter-känslan låg till viss del över båda lagen, men kanske mest hos tjeckerna. För det var Sverige som förde matchen, trots ett par minuter i underläge i inledningen av den första halvleken.

Förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren valde att starta med en helt annan uppställning på tisdagen. Mikael Appelgren tog plats i målet, medan Andreas Nilsson spelade framåt och Mattias Zachrisson och Fredrik Petersen tog hand om kanterna. På nio meter fick Viktor Östlund och Philip Stenmalm inleda bredvid Johan Jakobsson.

Inte heller den här gången blev det en speciellt fartfylld tillställning, men löpvägarna och växlarna på nio meter fungerade bättre för Sverige än i den första matchen.

Sverige fortsatte att byta friskt. Efter en timeout en kvart in i matchen byttes i stort sett hela startuppställningen ut och Sverige valde att spela helt utan byten mellan anfall och försvar, där Jesper Nielsen och Jonas Källman bildade mittblock.

Unge talangen Lukas Nilsson åkte på en tuff tackling efter tjugo minuter och tvingades lämna planen.

Det svenska laget har tränat tufft under de inledande dagarna, och för att avlasta EM-spelarna fick även reserverna Linus Persson och Helge Freiman speltid under delar av matchen.

Ställningen i halvtid var 15–12 till Sverige, som i den andra halvleken åter skickade ut ett i stort sett nytt manskap på banan. Tremålsledningen försvann snabbt när Sverige åter hade svårt att få ordning på spelet.

Men när Mattias Andersson, som vaktade målet i andra halvleken, fick tag på ett par bollar och snabbt kunde sätta igång anfallen kunde Sverige till slut göra ett litet ryck igen, även om tjeckerna hängde i.

Markus Olsson och Viktor Östlund såg med ett par välplacerade skott i slutet av matchen till att Sverige ändå kunde vinna med två mål.

Efter de två raka segrarna mot Tjeckien fortsätter EM-laddningen för svensk del med en träningsturnering i Spanien under veckoslutet.

Så laddar Sverige inför EM

6 januari: Mediaträff och fotografering i Helsingborg.

7 januari: Avresa till Irun, Spanien.

8 januari: Landskamp mot Spanien i Irun (20.25).

9 januari: Landskamp mot Polen i Irun (16.00).

10 januari: Landskamp mot Brasilien i Irun (11.00).

11 januari: Samlingen fortsätter i Stockholm.

14 januari: Laget flyger till Wroclaw, Polen.

16 januari: EM-premiär mot Slovenien, Wroclaw (20.45).

Handbolls-EM 2016

Herrarnas handbolls-EM avgörs i Polen 15–31 januari.

Grupp A (Krakow): Frankrike, Polen, Makedonien och Serbien.

Grupp B: (Katowice): Kroatien, Island, Vitryssland och Norge.

Grupp C (Wroclaw): Spanien, Sverige, Tyskland och Slovenien.

Grupp D (Gdansk): Danmark, Ungern, Ryssland och Montenegro.

Sveriges spelschema: 16 januari: Slovenien (20.45), 18 januari: Tyskland (20.30), 20 januari: Spanien, (20.00).

De tre främsta lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan. Grupp A och B bildar då grupp 1 (spelar i Krakow) och grupp C och D blir grupp 2 (spelar i Wroclaw).

Krakow är spelort för finalen, bronsmatchen och semifinalerna. Finalen spelas 31 januari.