Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

André Myhrer: Efter OS-guldet kom tomheten

André Myhrer berättar att han kände tomhet efter det att han nått sina drömmars mål, att vinna ett OS-guld i slalom.
André Myhrer berättar att han kände tomhet efter det att han nått sina drömmars mål, att vinna ett OS-guld i slalom. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Han tog en av OS mest prestigefyllda medaljer men efter guldet i slalom kom tomheten.

– Där har jag varit, när man har uppfyllt ett stort mål är det lätt att hamna i den sitsen, säger André Myhrer.

Torsdagen den 22 februari fick André Myhrer ställa sig överst på prispallen i Pyeongchang efter en dramatisk slalomtävling.

Drömmen blev verklighet och 35-årige Myhrer fick äntligen den medalj han så länge kämpat för.

Men när den värsta guldyran lagt sig kom tomheten smygande.

– Det har varit svårare än vanligt att dra i gång försäsongsträningen, medger Myhrer. Det kan lätt bli så när man uppfyllt det kanske största målet man har. De andra målen känns kanske inte lika viktiga.

Med ett OS-guld i bagaget blev Myhrer också mer eftertraktad än vanligt.

– Jag har blivit bättre på att säga nej till saker, för tio år sedan hade jag haft lite svårare för det. Man måste få sin egen tid också. Det har kommit fler förfrågningar än vanligt, det har det gjort. Det är kul att folk uppskattar det man presterat. 

I dag har han fått tillbaka motivationen och att VM avgörs i Åre är också en bidragande orsak till att Myhrer orkar ladda om.

– Jag har någonstans fått landa i det och nu ser jag givetvis fram mot VM i Åre, det är en medalj som jag inte har än så det är väl det som jag kommer hänga upp all min träning på i sommar. Det är alltid speciellt att få köra VM på hemmaplan och det är få förunnat att få köra två VM på hemmaplan.

När DN träffar Myhrer har han med sig OS-medaljen i en ask av trä.

– Jag har den alltid med mig. Man får passa på om någon vill se den.

Han ser nöjd ut när han tar fram beviset som visar att den regerande olympiske mästaren kommer från Bergsjö i Hälsingland och heter Per André Myhrer.

Frågan är hur länge man njuter av en OS-guldmedalj.

– Livet ut känns det som, jag påminns om den ofta. Det är som en overklig känsla och man kommer tillbaka till den där dagen i Sydkorea, jag njuter för fullt i alla fall.

Myhrer har under många år hämmats av problem med ryggen. Inför OS i Sotji 2014 dök han upp på kryckor. Men som allra värst var det strax före VM i Sankt Moritz 2017. Då led Myhrer av svåra smärtor och tvingades också avstå flera världscuptävlingar. 

För två år sedan insåg förbundet, det var fler åkare än Myhrer som besvärades av skador, att man var tvunget att satsa på ett medicinskt team. Med Jonas Enqvist i spetsen tog man fram ett specialdesignat rehabiliteringsprogram för Myhrer. 

– Jag har lagt många mil på cykeln och kommer att träna ungefär som i fjol då jag ändrade om från mer klassisk tyngdlyftning till en annan styrka för att försöka spara lite på ryggen, den fysen jag gjorde i fjol visade sig fungera väldigt bra, säger Myhrer med ett leende.

Fakta.OS-gulden i Pyeonchang

Charlotte Kalla, skidor, skiathlon

Kallas ryck i backen på Alpensias skidstadion är redan en svensk idrottsklassiker. 

Stina Nilsson, skidor, sprint (k)

Nilsson gjorde som Kalla och stack ifrån värsta konkurrenterna när det skulle avgöras.

Hanna Öberg, skidskytte, distans, 15 km

En av skidskyttehistoriens största mästerskapsskrällar. Få trodde att hon vid 22 års ålder kunde vara bäst i världen.

Frida Hansdotter, alpint, slalom

Hon har kallats för ”den eviga tvåan”. Glöm det. Nu är Hansdotter nummer ett. Ett högklassigt andra åk tog henne upp i topp. 

Andre Myhrer, alpint, slalom

I sitt fjärde OS fick André Myhrer, 35, sitt efterlängtade guld. Storfavoriten Marcel Hirscher och Henrik Kristoffersen körde bort sig.

Skidskytte, stafett, herrar

En suverän laginsats lade grunden till Sveriges OS-guld när Fredrik Lindström avgjorde på den sista skjutvallen.

Curling, damer

Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs utklassade hemmanationen Sydkorea med 8–3 i finalen.

Läs mer: Alla svenska OS-medaljer i Pyeongchang

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.