Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Andrej Vorontsov talar ut: ”Jag gjorde allt för att mina simmare skulle vara rena”

Andrej Vorontsov.
Andrej Vorontsov. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Den tidigare ryske förbundskaptenen Andrej Vorontsov är inte överraskad över uppgifterna om omfattande dopning även inom rysk simning.

– Men jag gjorde allt som stod i min makt för att våra simmare skulle vara rena, säger svenska landslagets tränare.

Vorontsov var förbundskapten i Ryssland 2009-2012. Det är under den tiden som den brittiska tidningen Times hävdar att det förekommit systematisk dopning inom rysk simning. En undersökning som tidningen låtit göra visar att Sergej Portugalov, den tidigare chefen för rysk friidrotts medicinska kommitté, som pekas ut som ansvarig för dopningsprogrammet inom rysk friidrott och hotas av livstids avstängning, även var verksam inom simningen.

Men Vorontsov säger att han under sin tid som förbundskapten inte såg någon systematiskt och statsstyrd dopning.

– Det fanns inget organiserat dopningsprogram, men däremot vet vi att det fanns en hel del ”frilanspersoner”, folk som erbjöd sina tjänster till tränare”, säger Vorontsov.

Han pekar ut Sergej Portugalov som en sådan person.

– Vi möttes en gång 2009 och han erbjöd sin hjälp, men jag sade goddag och adjö. Jag gjorde mitt bästa för att hålla dessa personer borta från landslaget, säger Vorontsov.

Foto: Bröstsimstjärnan Julia Jefimova är en av de ryska idrottare som har åkt fast för meldoniumdopning. Hon riskerar livstids avstängning eftersom hon varit avstängd för dopning tidigare. Joel Marklund/Bildbyrån

Enligt Times undersökning ska sedan 2009, då Portugalov enligt tidningen började erbjuda sina tjänster, 23 simmare ha ertappats dopade. Siffran för det senaste decenniet är över 40.

Vorontsov förnekar inte att det finns ett dopningsproblem, men menar att han och andra i landslagsledningen inte kan hållas ansvariga.

– Jag gjorde allt som stod i min makt för att våra simmare skulle vara rena, säger Vorontsov, som efter att han varit verksam i Storbritannien i nio år handplockades för att leda ryska landslaget fram till OS i London 2012.

Han pekar på att de ryska OS-simmarna testades vid upprepade tillfällen inför London och att uppladdningen var ”transparent”.

OS blev ingen succé. De ryska simmarna blev utan guld och tog bara fyra medaljer mot USA:s 31. Vorontsov fick skulden och fick lämna sitt jobb.

Det är efter OS som de flesta dopningsfallen upptäckts. Ett av dessa är Julia Jefimova, som testats positivt två gånger och är en i den långa raden av ryska idrottare som använt meldomiun, samma preparat som svenskan Abeba Aregawi åkt fast för. Vorontsov säger att det är ett välkänt faktum att ryska friidrottare i många sporter under lång tid använt meldonium och att det ursprungligen togs som ett uppiggande medel av ryska soldater i Afghanistan.

– Men det finns ju inga tester som visar att det skulle vara prestationshöjande, säger Vorontsov, som samtidigt betonar att Jefimova, som han hade i träning under tre år, liksom alla andra som åkt fast borde ha vetat om att meldonium hamnade på den förbjudna listan 1 januari.

Sedan dess har mer än 100 positiva tester lämnats av idrottare över hela världen, men alla namn har hittills inte blivit offentliga. Rysk friidrott är avstängd internationellt och riskerar att missa OS i Rio de Janeiro i sommar. Uppgifter tidigare i veckan om systematisk dopning inom brottning och nu även inom simning gör att dessa sporter riskerar att gå samma öde till mötes. Vorontsov tycker att man bör avvakta med att dra för snabba slutsatser.

– Det kan finnas ett politiskt motiv för sådana här anklagelser, säger han.

Läs mer: Systematisk simdopning i Ryssland

Fakta. Positiva fall sopades under mattan
Bröstsimstjärnan Julia Jefimova är en av de ryska idrottare som har åkt fast för meldoniumdopning. Hon riskerar livstids avstängning eftersom hon varit avstängd för dopning tidigare. Jefimova vann guld på 100 meter bröstsim på VM i Kazan förra året och tog även brons på halva distansen bakom Jennie Johansson. Joel Marklund/Bildbyrån

Den omfattande granskningen av rysk simning som publicerades av The Times på onsdagen hävdar att:

Ryska simmare har genomgått ett systematiskt dopningsprogram under senare år.

23 simmare har stängts av under de senaste tre åren.

2009 ska två positiva tester för epo ha sopats under mattan.

Tester ska ha genomförts i illegala dopningslaboratorier.

Sergej Portugalov, misstänkt för att vara hjärnan bakom dopningen inom rysk friidrott, var även verksam inom simningen.