Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Anna Holmlund hålls fortfarande nedsövd

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Anna Holmlunds läge är oförändrat – men allvarligt. 

Skicrosstjärnan hålls fortfarande nedsövd på ett sjukhus i Italien och några större förändringar är inte att vänta under de närmaste dygnen, meddelar Svenska skidförbundet. 

Samtidigt har landslagskollegan Sandra Näslund drabbats av lättare skador under en krasch i samma backe.

Det var under träning i italienska Innichen i måndags som OS-trean Anna Holmlund kraschade, slog huvudet i backen och förlorade medvetandet. Hon fördes med blödningar i hjärnan till traumacentret i Bolzano och opererades omgående.

I tisdags tycktes läget först ha stabiliserats, men sent på tisdagskvällen konstaterade Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande att skicrosstjärnans skador är värre än vad som först befarats.

På tisdagskvällen konstaterade dock Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande att skadorna var värre än vad som först befarats.

”Resultaten är tyvärr nedslående. Skador man inte kunnat se under tidigare undersökningar visar sig nu och de är dessvärre utbredda”, skrev förbundet.

Vid lunchtid på onsdagen sade landslagsläkaren Jakob Swanberg till DN att fler undersökningar pågått under dagen.

Vid 17-tiden kom beskedet att Holmlund hålls fortsatt nedsövd, men läkarna har kunnat dra ner på de sövande läkemedlen utan negativ effekt.

– Men att därifrån dra några större slutsatser om hur allvarliga hennes skador kan vara precist, det är väldigt svårt, säger Swanberg till Radiosporten. 

I ett pressmeddelande skriver Skidförbundet:

”Under dagen har en ny omfattande neurokirurgisk bedömning gjorts, varefter man har kunnat minska något på narkosdjupet utan att hon i nuläget har reagerat ogynnsamt på det”.

”Vi förväntar oss inga större förändringar under de närmaste dygnen”.

Samtidigt pågår världscuptävlingar i italienska Innichen. Svenska landslagets sportchef Joar Båtelson sade till DN i tisdags att det var bra för övriga landslagsåkare att fokusera på något annat än Holmlunds skada, men i ett träningsåk inför onsdagens finalpass föll 20-åriga talangen Sandra Näslund och slog i huvudet och vänster armbåge – på nästan samma ställe som Holmlund kraschade.

Näslund drabbades av en lättare hjärnskakning och en fraktur på näsbenet. Hon fördes till sjukhus där hon blir kvar över natten.

I skuggan av olyckorna blev Viktor Andersson femma i världscuptävlingen, men hade svårt att känna någon glädje över resultatet.

– Man har 50/50 racet och Anna i huvudet. Det är skittufft, sade Andersson till Aftonbladet.

– Men det känns som rätt beslut att köra, jag tror att hon hade velat det.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.