Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/anna-holmlund-neka-ersattning-for-spansk-vard-overklagar/

Sport

Anna Holmlund nekas ersättning för spansk vård – överklagar

Anna Holmund i rehabträning hemma i Sundsvall, ihop med föräldrarna Lars och Margaretha Holmlund samt assistenterna Eva Larsson och Johanna Cleve.
Anna Holmund i rehabträning hemma i Sundsvall, ihop med föräldrarna Lars och Margaretha Holmlund samt assistenterna Eva Larsson och Johanna Cleve. Foto: Olle Sporrong/EXP/TT

Den tidigare skicrosstjärnan Anna Holmlund ansökte om ersättning för rehabiliteringsvård i Spanien – men fick nej från Försäkringskassan. 

Nu överklagas beslutet till förvaltningsrätten. 

I höstas erhöll den tidigare OS-trean i skicross Anna Holmlund tre veckors så kallad poliklinisk rehabilitering i Spanien – i form av träning med logoped, fysioterapi i bassäng och mindfulness-övningar. 

Det framgår i en överklagan som 32-åringens ombud har skickat in till förvaltningsrätten, sedan Försäkringskassan nekat Holmlund ”ersättning i efterhand för kostnader för intensiv rehabilitering i öppenvård” i utlandet.

Det var i december 2016 som Holmlund kraschade svårt under träning i italienska Innichen och ådrog sig en allvarlig hjärnskada. I juli 2017 kunde hon lämna sjukhuset och flytta hem till Sundsvall, där hon rehabtränar ihop med bland annat personliga assistenter.

För att få ersättning för vård i Spanien ska vårdtagaren ha fått vård som skulle ha bekostats av det allmänna i Sverige, skriver Försäkringskassan i sitt beslut. Vården ska finnas tillgänglig i Sverige och personen som ansöker om ersättning ska även ha blivit erbjuden samma vård i Sverige.

Enligt Försäkringskassan uppfylls inte de kraven i fallet Anna Holmlund, vilket hennes ombud ifrågasätter i överklagan. Enligt ombudet finns en rad regioner i Sverige som de facto erbjuder liknande vård via privata aktörer, inom ramen för det fria vårdvalet.