Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 17:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/annemiek-van-vleuten-korde-ensam-till-vm-guld-i-tio-mil/

Sport

Annemiek van Vleuten körde ensam till VM-guld – i tio mil

Annemiek van Vleuten Foto: Alex Whitehead/SWpix.com/REX

Ett VM-linjelopp på cykel innebär över fyra timmars tuff körning. Annemiek van Vleuten gjorde det mesta helt på egen hand.

Nederländskan körde ensam i täten i 105 av de 150 kilometerna på cykel-VM i Yorkshire.

– Det var en galen plan, säger hon.

Det var en namnkunnig grupp som jagade Annemiek van Vleuten, men efter sin tidiga soloattack gick hon inte att rå på. 

Bakom henne kom ett positivt svenskt besked, då Emilia Fahlin, tillbaka i klungan efter en lång frånvaro på grund av en svår hjärnskakning, tog sig in med klungan och blev 15:e.

Nederländerna fick också silver genom Anna van der Breggen. Brons tog Australiens Amanda Spratt.

På de sista kilometerna hade Annemiek van Vleuten tid att skicka slängkyssar mot kameramotorcykeln innan hon nådde målet i Harrogate. Hon var 2.15 före landsmaninnan.

– Det var egentligen inte planerat. Jag ville gå hårt i klättringen, och så fick jag en lucka, och så var det bara att fortsätta. Jag är lite galen också. Folk känner mig som en som tränar mycket, det hjälpte mig i dag, säger hon till arrangören i SVT:s sändning.

På en böljande bana stack hon iväg på den brantaste delen av Lofthouse-backen, med 105 kilometer kvar. Där var kampen om världsmästartröjan över.

Annemiek van Vleuten fick en fraktur i knäet på VM förra året, och det är inte hennes enda svåra skada. Hon var på väg mot OS-guld i Rio 2016 när hon kraschade i en utförskörning och låg kvar medvetslös. Sedan dess har hon en rad tunga segrar, bland annat två VM-guld på tempo och två totalsegrar i Giro d’Italia. Nu har hon tagit sin finaste titel.

I det svenska laget gick Lisa Nordén i mål tio minuter efter, Hanna Nilsson och Sara Penton fullföljde inte.

Världsmästarinnan från 2015 Lizzie Deignan (förut Armitstead), var det stora hemmahoppet på världsmästerskapet i sin hemmaregion Yorkshire. Loppet gick genom Otley där hon växte upp. Hon har kommit tillbaka till sporten den här säsongen efter att ha fött en dotter förra året. Deignan var länge med i jagargruppen bakom  Annemiek van Vleuten, men var bland de första att släppa. Hon blev till slut ikappåkt av klungan.

Läs mer: Lisa Nordén klarade inte OS-gränsen i VM-debuten