Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Ännu en seger för Ustiugov i Tour de Ski

Marcus Hellner hade tunga ben under onsdagens jaktstart i Tour de Ski.
Marcus Hellner hade tunga ben under onsdagens jaktstart i Tour de Ski. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Sergej Ustiugov tog sin fjärde raka seger och är på god väg mot första totalsegern i Tour de Ski.

Marcus Hellner är två minuter efter på en sjätteplats, men har inte gett upp hoppet om en pallplats.

I onsdagens jaktstart gick Ustiugov ut en halvminut före Martin Johnsrud Sundby, norrmannen som vunnit Tour de Ski tre år i rad (men som fråntogs totalsegern 2015 på grund av dopning).

Johnsrud Sundby tog inledningsvis in på Ustiugov, men tappade viktiga sekunder på slutet och var 37,2 sekunder efter ryssen i mål.

– Det gick ju bra ganska länge, men så kroknade jag och tappade mycket på slutet, sade norrmannen till SVT.

– Han (Ustiugov) hade lite extra, det hade inte jag. Nu är han storfavorit att vinna.

I och med systemet med bonussekunder är Johnsrud Sundby 42,2 sekunder efter Ustiugov inför de tre avslutande etapperna på fredag, lördag och söndag.

– Allt är möjligt, men det blir tufft, säger Johnsrud Sundby.

Ustiugov var i tisdagens skiathlonseger inblandad i flera heta duster med svenske Marcus Hellner, men fick skida på i ensamt majestät i onsdagens snötyngda jaktstart, något som han gjorde förtjänstfullt.

– Det var riktigt, riktigt tufft. Jag väntade på att han (Johnsrud Sundby) skulle komma i kapp. Men jag förstod på slutet att han inte skulle lyckas och då gav jag allt.

Marcus Hellner gick ut 1.42,6 efter ryssen och höll någorlunda jämna steg med tätåkarna. I mål var svensken 1.47,6 bakom segraren.

– Det var tungt i dag, jag fick slita hela vägen. Benen var inte med mig. Nu blir det vilodag, jag hoppas att det vänder efter den, sade Hellner till SVT.

I sammandraget är Hellner sexa, 2.02 bakom Ustiugov. Men upp till tredjeplacerade Alex Harvey, Kanada, är avståndet under minuten – 43,8 sekunder.

– Det blir spännande lopp. Det ska bli intressant att se på 10 skejt (fredagens 10 km fristil, individuell start) vad jag kan få till där.

På lördag är det 15 km masstart i klassisk stil och i söndagens avslutning väntar 9 km jaktstart i fristil, med klättringen uppför slalombacken Alpe Cermis.

– Det finns chanser till och med på en pall, säger Hellner.

Läs mer: Stina Nilsson vinner jaktstarten efter spurt