Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 06:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/annu-inget-gront-ljus-for-allsvensk-start/

Sport

Svensk elitfotbolls kritik mot FHM efter uteblivet besked: ”Uppenbart ointresserade”

Besked om allsvensk start dröjer till juni.
Besked om allsvensk start dröjer till juni. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Besked om allsvensk start dröjer.

I början på juni uppges Folkhälsomyndigheten ta ett definitivt beslut.

– Jag har svårt att förstå att FHM inte kan ge besked nu, säger Lars-Christer Olsson, ordförande för Sef.

Förra veckan satte Svenska fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och Svensk elitfotboll sig ner med Folkhälsomyndigheten för att presentera det medicinska protokoll som tagits fram för att kunna starta i gång allsvenskan 14 juni.

Under fredagsmorgonen möttes parterna i ett nytt möte, men något klartecken för att starta på utsatt datum kom inte.

I stället meddelade Folkhälsomyndigheten att det är fortsatt stopp för elitfotboll och att man ska ta beslut första veckan i juni.

Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson är kritisk till att Folkhälsomyndigheten inte kunnat fatta något beslut.

– Vi ser positivt på att FHM anser att våra protokoll är väl genomarbetade och håller hög klass. Jag har svårt att förstå att FHM inte kan ge besked nu och är uppenbart ointresserade av att all professionell idrott i Sverige har belagts med yrkesförbud medan de tänker, säger han i ett pressmeddelande.

För DN utvecklar Lars-Christer Olsson sin syn på dialogen med Folkhälsomyndigheten.

– Jag är besviken och förvånad. Vi har verkligen ansträngt oss och jag tycker att det är konstigt att man inte tar den ansträngningen på allvar för en hel bransch och för den svenska professionella idrotten. 

Hur ser du på chansen att starta allsvenskan 14 juni?

– Vi planerar efter att starta 14 juni annars hinner inte serien bli spelad före jul. Ju senare vi får besked ju sämre möjlighet har klubbarna att förbereda sig och desto större är riskerna att vi får allvarliga skador på fotbollsspelare. Det är ju också ett folkhälsoproblem kan man tänka sig. Det verkar inte finnas med på Folkhälsomyndighetens karta.

Tycker du att Folkhälsomyndigheten varit ointresserade?

– Man förstår inte verksamheten. Jag kan förstå att en svensk myndighet som sysslar med hälsofrågor inte att har prioritet på att förstå idrott, men då måste man se till att beslutsvägarna är så att man kan hantera det. Till exempel att Riksidrottsförbundet skulle kunna avgöra det. Jag känner inte till någon annan bransch som Folkhälsomyndigheten belagt med arbetsförbud under coronakrisen.

Vid fredagens presskonferens fick statsepidemiolog Anders Tegnell frågor om varför fotbollen inte fått något klartecken än.

– Vi tittar på det, men vi har inte för avsikt att särbehandla fotbollen. Vi tittar på idrotten och ser hur det kan fungera under rådande läge. När vi landat i den samlade bedömningen kommer vi att återkomma, säger han.

Kvartsfinalerna i svenska cupen var den första elitfotbollen för herrar som var tänkt att spelas efter det av coronapandemin framtvingade uppehållet. Men efter det senaste mötet mellan idrottens representanter och FHM står det klart att cupen av allt att döma inte kan starta som tänkt.

– Det finns inga möjligheter. Dels får vi ju inga besked förrän i början på juni, så därför kan den ju inte börja då. Vi måste få ett besked i nästa vecka om det ska gå att rädda Svenska cupen. Det innebär också att vi inte har någon cupmästare att skicka in i de internationella klubbtävlingarna, säger Lars-Christer Olsson.

Damallsvenskan hade tidigare som planerat startdatum månadsskiftet maj/juni, men besked kom tidigare i veckan att premiären skjuts upp till ännu obestämt datum.