Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ansvar-och-lekfullhet-skapar-den-svenska-superkedjan/

Sport

Ansvar och lekfullhet skapar den svenska superkedjan

Bild 1 av 2 Juniorkronornas assisterande lagkapten David Gustafsson och Nils Höglander har roligt tillsammans på isen.
Foto: Erik Simander/TT
Bild 2 av 2 Samuel Fagemo, David Gustafsson och Nils Höglander bildar den svenska förstakedjan under JVM.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

OSTRAVA. Han har längtat efter att bli äldre – och att få ta mer ansvar.

19-årige NHL-centern David Gustafsson är den stabila faktorn i Juniorkronornas superkedja. 

Det är han som lägger grunden för Nils Höglander och Samuel Fagemos poängproduktion.

På lördag eftermiddag ställs den svenska superkedjan mot Ryssland i JVM-semifinalen.

– Det är självklart för mig att släppa lös dem, och sedan får de göra lite vad de vill i anfallszonen, säger David Gustafsson.

Småländske David Gustafsson, som har fått sin hockeyfostran i Tingsryd, står i den mixade zonen i JVM-arenan Ostravar arena med ett leende i ansiktet.

Där märks hur mycket han trivs.

Inför den här säsongen lämnade David HV71 för spel i Nordamerika, och under hösten och vintern har tonåringen spelat 22 matcher med sitt NHL-lag Winnipeg.

Att han redan under sin första säsong i Nordamerika fick chansen i NHL – och inte hamnade i AHL – gjorde att det var tveksamt om han skulle släppas till årets junior-VM. Men på luciadagen fick förbundskapten Tomas Montén det glädjande beskedet att Winnipeg släppte Gustafsson.

– Med tanke på det som hände förra året var det kul att få en ny chans, säger David Gustafsson som för ett år sedan var med och förlorade kvartsfinalen mot Schweiz.

I årets JVM-turnering bildar centern David Gustafsson kedja med Samuel Fagemo och Nils Höglander.

Att säga att det har blivit en succé är ingen överdrift. Höglander och Fagemo är etta och tvåa i JVM-turneringens poängliga.

En stor förklaring till duons alla poäng är David Gustafssons hårda arbete, och det ansvar han tar defensivt.

Det gör det möjligt för poängmakarna att vara kreativa och lekfulla.

– Vi accepterar alla våra olika roller i kedjan på ett bra sätt. Jag kanske inte är den som gör mest poäng, men jag har två kedjekamrater som gör massor av poäng. Så då är jag med och backar dem, och jag tror det är bra för dem att kunna känna den tryggheten, säger David Gustafsson.

Gustafsson själv har ett riktigt bra skott, och inför torsdagens kvartsfinal mot Tjeckien medgav David att han längtade efter att få göra karriärens första JVM-mål.

I kvartsfinalens tredje period hände det. Med sitt mål fastställde David Gustafsson slutresultatet till 5–0.

– Det var en lättnad att få trycka dit den, säger David Gustafsson och hyllar samtidigt förarbetet till målet som var signerat Nils Höglander och Nils Lundkvist.

Många människor räds ansvar. David Gustafsson är tvärtom. Han har längtat efter att bli äldre, och känna sig redo för att ta mer ansvar.

I årets JVM-turnering, som blir hans sista, är han Juniorkronornas assisterande lagkapten.

– Jag har haft turen att jag alltid spelat tillsammans med äldre killar som har hjälpt mig, och visat vägen. Nu är det kul att kunna betala tillbaka lite av det, berättar han.

– Jag vill att spelarna som inte har spelat junior-VM tidigare ska känna att jag kan ge dem en trygghet. Jag vet hur nervös jag var förra året, och hur lugnande det då var att ha med dem som hade gjort det innan.

Vad har du främst utvecklat som spelare det här året?

– Jag skulle säga att jag har blivit mer mogen i mitt spel, säger David Gustafsson och fortsätter med ett skratt.

– Jag tyckte i och för sig att jag var rätt mogen redan förra året. Man vill ju gärna tro det om sig själv. Men i och med att jag den här säsongen har fått testa på spel därborta (NHL) har jag lärt mig vad som verkligen krävs för att gå hela vägen.

Tror du att mognaden på isen går hand i hand med att du i och med flytten till Kanada också har fått ta ett större ansvar utanför isen?

– Ja, det tror jag säkert. När man testar nya saker växer man som människa, och när man fixar det blir man mer självsäker som person. Den känslan följer med en ut på isen. Ju säkrare du är på dig själv, ju säkrare blir du där, säger David Gustafsson.