Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 16:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/anton-dahlberg-efter-os-tomheten-vi-ska-ha-hundra-ord-for-vagor/

Sport

Anton Dahlberg efter OS-tomheten: ”Vi ska ha hundra ord för vågor”

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat 470 tillsammans sedan våren 2013.
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat 470 tillsammans sedan våren 2013. Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån

Efter år av förberedelser och en rad fina prestationer i grenen 470 hade Anton Dahlberg och hans seglarpartner Fredrik Bergström siktet inställt på OS i Tokyo. Sedan kom coronapandemin och den påföljande tomheten i kombination med rollen som nybliven pappa.

Anton Dahlberg kliver in genom dörren till familjens villa i Klagshamn i Malmö. Han går in i köket och öppnar en öl. Sedan en påse chips och en chokladkaka.

Det är den 24 mars 2020. Samma dag som IOK beslutat att skjuta upp OS ett år på grund av coronapandemin och livet har just fått sig en ordentlig törn för den 35-årige seglaren.

– Jag ska inte säga att allting rasade, men jag kände en ganska stor tomhet när jag fick beskedet och det tog ett tag att komma tillbaka, säger han.

Även om VM i Spanien ställts in av samma anledning bara någon vecka tidigare trodde Anton Dahlberg inte att det stora målet – OS i Tokyo 2020 – skulle påverkas av pandemin.

– Det var det som var det knäppa. Jag trodde aldrig att situationen skulle eskalera på det sättet som den gjort. Innan beslutet om OS kom hade jag inte gett det en tanke. Jag levde kvar i en föreställningsvärld om att det skulle bli av, säger han.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström tränas av Fredriks storebror Victor Bergström.
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström tränas av Fredriks storebror Victor Bergström. Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån

När VM ställdes in befann sig Anton Dahlbergs seglarpartner Fredrik Bergström på plats på Mallorca. Han och parets coach – tillika Fredriks storebror – Victor Bergström var i full färd med att slutföra de sista förberedelserna inför mästerskapet när beskedet kom.

– Fredrik och Victor var mer förutseende. De förstod att hela Europa skulle komma att stängas ned och tog det briljanta beslutet att flytta hem våra grejer för att vi skulle kunna träna, säger han. 

Att Anton Dahlberg levde kvar i tron om att OS 2020 skulle bli av längre än de andra kan ha berott på att hans tankar då också upptogs av en annan stor händelse.

Medan bröderna Bergström laddade upp inför VM var han nämligen kvar i Sverige och förberedde sig för att bli pappa för första gången. Den 10 mars – bara dagar före det tänkta världsmästerskapet – föddes sonen Theodor.

– Jag har nog inte riktigt fattat att jag är farsa än. Det vi håller på att skapa nu är en ny grej för oss och jag ska växa in i min roll, säger han.

Anton Dahlberg skulle egentligen ha varit pappaledig till hösten. Med ett framflyttat OS kommer det bli svårt.
Anton Dahlberg skulle egentligen ha varit pappaledig till hösten. Med ett framflyttat OS kommer det bli svårt. Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån

Att livet som förälder inneburit en del förändringar blir tydligt när Anton Dahlberg i slutet av juni anländer till ett tre dagar långt läger i Träslövsläge.

Ur bilen som just parkerats intill den lilla hamnen kliver inte bara seglaren själv. Med sig har han frun Alberte, sonen Theodor och tollaren Alma. 

Bland koppel, blöjbyten och barnvagnar ska en av Sveriges bästa seglare nu kombinera den nya papparollen med den han känt till sedan barnsben.

– Det är tufft. För att bli bäst på det du gör måste du vara beredd att lägga ned ett enormt jobb. Nu har jag plötsligt en ny person att ta hand om som ska få den uppmärksamhet han förtjänar. Det är klart att det kan klyva en lite, säger han.

Under våren har teamet, till skillnad från många av sina konkurrenter, kunnat träna på ungefär som vanligt – om än i något kallare klimat. Först höll de till i skånska Skanör och Höllviken. Nu har de alltså förflyttat sig en bit norrut till halländska Träslövsläge.

– När vi förstod att vi skulle bli tvungna att träna här under våren gjorde vi lite research över svenska vatten och kom fram till att Träslövsläge är den plats i Sverige med vågförhållanden sin mest liknar de i som kommer råda under OS, säger Anton Dahlberg.

Båten Anton Dahlberg och Fredrik Bergström seglar är en teknisk tvåmansjolle som kräver ett bra samspel seglarna emellan.
Båten Anton Dahlberg och Fredrik Bergström seglar är en teknisk tvåmansjolle som kräver ett bra samspel seglarna emellan. Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån

Känslan av tomhet som infann sig dagen då beskedet om OS kom är nu helt borta. I stället har seglarduon försökt se möjligheter med de uppskjutna spelen.

– Med mera tid har vi möjlighet att ta ett steg tillbaka, gå på djupet inom vissa områden och finslipa detaljer, säger Anton Dahlberg.

Paret ska även testa en ny båt för att se om det kan lyfta dem ytterligare. De ska fortsätta jobba för att bli ännu mer samspelta och bättre i sin kommunikation. Anton Dahlberg jämför med det gamla uttrycket att inuiter har hundra ord för snö.

– Vi ska ha hundra ord för vågor, säger Anton Dahlberg och skrattar.

Vanligtvis tränar duon tillsammans med seglare från övriga Europa för att ge sig själva bra sparrning. Under våren har coronapandemin satt stopp för det.

– Som seglare är det viktigt att ha någon att jämföra sig med för att kunna bli bättre. Tidigare har vi valt att träna med de som blev tvåa på VM och trea på för-OS, men nu har inte det gått eftersom de är spanjorer, säger Anton Dahlberg.

I stället har paret tränat tillsammans med de två svenska seglarna Olivia Bergström och Lovisa Karlsson. Tjejerna är lovande, men ännu inte i den absoluta toppen.

– Det är såklart en utmaning att vi inte får den där duellen på träning som vi är vana vid. Samtidigt känner vi en trygghet i att vi gjort det här så länge och vet vad som är viktigt och borde prioriteras, säger Anton Dahlberg.

Anton Dahlberg och Alberte Dahlberg träffade varandra under en världscup 2007. I dag har de sonen Theodor tillsammans.
Anton Dahlberg och Alberte Dahlberg träffade varandra under en världscup 2007. I dag har de sonen Theodor tillsammans. Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån

Med en OS-satsande seglare i familjen kretsar livet mycket kring olika resor, träningar och tävlingar. För familjerna innebar det ytterligare ett år med uppoffringar.

– Det är klart att det ibland kan kännas frustrerande att allt kretsar kring Anton och hans segling, men när beskedet om OS kom sa jag direkt att ”det är självklart att vi ska vara med och ställa upp ytterligare ett år”, säger Alberte Dahlberg som själv tillhört världseliten i segling, i grannlandet Danmark och som efter avslutad karriär arbetat som landslagscoach i Sverige.

– Hade det inte varit för att Alberte har en sådan insyn i seglarvärlden och förståelse för det vi håller på med hade det aldrig fungerat. Vi fixar det för att vi älskar varandra, men det är inte detsamma som att det är enkelt, säger Anton Dahlberg.

Vad Anton Dahlberg vill göra efter OS vet han inte i nuläget. Vad som är nästintill säkert är att han och Fredrik Bergström inte kommer att fortsätta segla 470 tillsammans, eftersom grenen ser ut att bli en mixad klass till OS 2024.

– Jag tror att både jag och Fredrik tänker att vi kan fortsätta segla, men det kommer ske i andra konstellationer och exakt hur de kommer att se ut är svårt att svara på i dag.

Att kombinera seglingen med papparollen är en utmaning. ”Jag har sån respekt för människor som får det att lira”, säger Anton Dahlberg.
Att kombinera seglingen med papparollen är en utmaning. ”Jag har sån respekt för människor som får det att lira”, säger Anton Dahlberg. Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån

 

Läs del 1 och 2 i serien ”I stället för OS”:

Perseus Karlström går ensam längs Eskilstunas gator 

Carin Strömberg: ”Jag gillar inte orden duktig flicka” 

Ämnen i artikeln

Segling

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt