Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Anton Strålman bröt benet – borta resten av grundserien

Foto: Bruce Bennett/AFP

TAMPA. World Cup-backen Anton Strålman bröt vänster vadben i natt och missar resten av grundserien. Tampa hoppas på honom till slutspelet.

– Han är en spelare som inte går att ersätta, sa coachen Jon Cooper.

Anton Strålman har varit pålitligheten personifierad under den här säsongen. Bara Steven Stamkos har spelat fler matcher än Strålman i Tampa den här säsongen och han har alltid visat upp stabilt, lugnt och säkert backspel.

Men efter drygt sju minuter i nattens hemmamöte med New York Islanders hände det.

Foto: Mike Carlson/AP

Strålman kämpade mot Anders Lee framför Tampas målvakt Ben Bishop, när svensken fastnade med vänster skridsko i isen samtidigt som han föll.

På vinkeln på benet och foten märktes det direkt att något gått snett.

Strålman blev liggande på isen en stund innan han fick hjälpas ut till omklädningsrummet av Jason Garrison och Stamkos.

– Det här kommer att påverka vårt lag. Anton har varit en extremt viktig del av laget ända sedan han kom hit, konstaterade Tampas coach Jon Cooper efter matchen och la snabbt till:

– Ingen kan ersätta honom. Han betyder mycket på isen, men också mycket utanför.

– Han blir borta resten av grundserien, men säsongen är inte alls över för honom, sa Cooper, utan att med bestämdhet kunna uttala sig om hur länge Strålman blir borta.

Det konstaterades att han fick en fraktur på vänster vadben. En sådan skada tar normalt 4-6 veckor att läka.

– Det är sjukt tufft för oss. Såg väl direkt att det inte var alltför bra. Känner verkligen för han. Tycker sjukt synd om han speciellt när det är åtta matcher kvar innan det roliga börjar, sa backkollegan Victor Hedman.

– Det är bara att hoppas på det bästa och en snabb återhämtning. Vi som är kvar måste äta upp hans minuter. Men man ersätter inte en spelare som han, utan vi måste ersätta de minuter han spelade, fortsatte Victor med nedböjt huvud.

Hann du prata med honom?

– Ja och han var verkligen jättebesviken. Men ändå vid gott mod. Det är sådan kille han är. Jag vet det själv efter att jag bröt handen förra säsongen, hur viktigt det är att vara positiv och se framåt. Och han är en positiv person.

Trots att Tampa vann med 7–4, sedan Hedman satt sista målet i tom bur med 1.25 kvar, var det ingen segerstämning i Tampas omklädningsrum.

Stämningen var tryckt och så här sa lagkaptenen Steven Stamkos, som i matchen för femte gången i sin karriär nådde 35 mål.

– Det var tufft. Jag lider med honom och hoppas att det inte är så farligt som det låter och att vi kan ha honom tillbaka så fort som möjligt. Han är inte bara en viktig spelare för oss utan en viktig person i omklädningsrummet också. Vi kommer att sakna honom.

Även om Tampa tangerade klubbrekordet vad gäller tid mellan mål, släppte man också in mål direkt efter att man själv gjort ett.

Mellan Nikita Kutjerovs 1–1 och Vladislav Namestnikovs 2–1 tog det bara nio sekunder.

Men 23 sekunder efter Stamkos 3–1 gjorde Islanders 2–3. Och efter Andrej Sustrs 4–3 tog det bara 19 sekunder innan Islanders kvitterade.

– Det där är en trend vi absolut måste bryta. Att vi gör mål och de svarar i nästa byte två gånger, det är oacceptabelt, fastslog Stamkos bestämt och konstaterade:

– Vi fick gräva djupt för att hitta en väg att vinna i dag. Utan Anton för vi gräva ännu djupare.

Redan i dag lördag väntar nästa match. Ett prestigefyllt Floridaderby mot Panthers.

Båda lagen har spelat 74 matcher.

Båda lagen står på 91 poäng.

Tampa leder dock Atlantic Division på tre måls bättre målskillnad.

– Förstaplatsen står på spel, konstaterade Stamkos och log förväntansfullt.

– Det är bra för hockeyn i Florida att vi är så jämna, fyllde Jon Cooper i.

Två matcher till i NHL i natt:

• New Jersey–Washington förblev mållös under ordinarie speltid. 2.17 in på förlängningen sköt John Carlson segermålet till Washington assisterad av Marcus Johansson och Jason Chimera.

• Vancouver var tillbaks till sin trista trend med mållösa matcher. St. Louis vann med 4–0. Carl Gunnarsson gjorde sitt tredje mål för säsongen, som betydde 3–0.

Gunnarssons mål var det 578:e för säsongen av en svensk. Därmed tangerade han noteringen efter hela säsongen 2014-15.

När sedan Victor Hedman gjorde 7–4 på New York Islanders var det säsongens 579:e svenska fullträff i NHL. Slutnoteringen i år kommer att bli en bra bit över 600 mål.