Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Aregawi inte det enda dopningsfallet

Abeba Aregawi.
Abeba Aregawi. Foto: Matt Dunham/AP

Enligt brittiska tidningsuppgifter är Abeba Aregawi inte den enda friidrottare som tränat i Etiopien som åkt fast den senaste tiden. DN:s Jens Littorin svarar på fyra frågor som Aregawis fall.

1. Hur säker kan man vara på att Abeba Aregawi gjort sig skyldig till dopning?

På måndagskvällen var fortfarande bara a-provet analyserat, men ser man till historien är det mycket sällan som b-provet visar sig vara negativt. B-provet, som tas samtidigt med a-provet, analyseras kort efter att den aktive begärt det. Detta för att undvika att det hinner gå för lång tid till analysen, vilket är en anledning till att provet skulle kunna visa avvikande resultat. En annan sådan orsak är att provet förvarats för varmt eller för kallt. Om så skett ogiltigförklaras testet.

2. Varför åker hon fast just nu?

Brittiska tidningen Daily Mail rapporterade i söndags att Internationella friidrottsförbundet inom kort kommer att tillkännage ett flertal etiopiska dopningsfall. Dopningsjägarna ska den senaste tiden ha intensifierat sina kontroller i Etiopien, varifrån många av världens bäste långdistansare kommer, och Aregawi som tränar i landet kan ha fastnat i en sådan kontroll.

3. Hur hänger det här ihop med den senaste tidens rykten om omfattande dopningsfusk inom friidrotten?

Efter skandalen i Ryssland har Internationella friidrottsförbundet (IAAF) riktat in sig på Afrika efter starka indicier på att systematisk dopning förekommer även i Kenya. IAAF har medgett att man tidigare inte hade möjlighet att blodtesta vissa kenyanska löpare på ett korrekt sätt eftersom de tränat på hög höjd i otillgängliga trakter. Det tog för lång tid att frakta proverna till ett ackrediterat laboratorium. Nu sägs testmöjligheterna ha blivit förbättrade. Det gäller sannolikt även Etiopien.

4. Om även b-provet är positivt och Aregawi stängs av, hur stor är skandalen?

I svensk friidrott kan den närmast jämföras med Ludmila Engquist, som åkte fast 2001. Båda är världsmästare. Skillnaden är att Engquist som friidrottare blev folkkär på ett helt annat sätt. Å andra sidan är Aregawi mitt uppe i karriären och ett OS-hopp till sommaren. Engquist åkte fast när hon slutat som friidrottare och satsade på bob. Även sprintern Linda Haglund var mer folkkär än Aregawi när hon fälldes för dopning i början av 80-talet. Vid sidan av friidrotten brukar brottaren Tomas Johansson, OS-silvermedaljör och bragdguldmedaljör, ses som den största svenska dopningsskandalen.