Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Aregawi: Jag har aldrig bott i Sverige

Foto: Anette Nantell

Den svenska friidrottsstjärnan Abeba Aregawi har uppgett till Skatteverket att hon aldrig har bott i Sverige, skriver Expressen. ”Vi måste få en större förståelse för situationen innan vi agerar”, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till TT.

Abeba Aregawi blev svensk medborgare sommaren 2012 och har i den svenska landslagsdressen tagit två VM-guld och ett EM-guld. Nu framkommer nya uppgifter i Skatteverkets utredning kring 1 500-metersstjärnan.

Den svenska friidrottsstjärnan var enligt Skatteverket folkbokförd i Sverige från september 2009 till november 2011. Trots det har hon till myndigheten uppgett att hon ”aldrig har bott i Sverige”, skriver Expressen, som tagit del av utredningen.

När Aregawi ansökte om svenskt medborgarskap, i februari 2012, uppgav hon dock för Migrationsverket att hon var bosatt i Sverige. Det har Aregawi förklarat med att hon, på grund av språkförbistringar, hade hjälp med att fylla i ansökan om medborgarskap. Frågan om huruvida hon bodde i Sverige uppfattade hon som ”har du tillgång till bostad i Svergie”.

Men Aregawi har även till Svenska friidrottsförbundet uppgett att hon var bosatt i Sverige. I ett brev till förbundet, skickat tre månader innan hon ansökte om medborgarskap, skriver Aregawi att hon bor i Sverige och vill tävla för Hammarby.

– Jag känner mig förd bakom ljuset. Det här känns inte rätt, säger Anders Albertsson, tidigare generalsekreterare för Svenska friidrottsförbundet, till Expressen.

Albertsson var inblandad i processen när Aregawi blev svensk medborgare och har bilden att 1.500-meterslöparen fortfarande bodde i landet när kontakten togs med förbundet i december 2011, skriver tidningen.

– Hela förbundsstyrelsen, som fattade beslut i den här frågan, var under tron att det här var en tjej som ville bo i Sverige och tävla i Sverige, säger Anders Albertsson.

Nuvarande generalsekreteraren Stefan Olsson:

– Han (Albertsson) var verkligen med i det här och jag har respekt för hans spontana känsla. Jag har inte varit lika nära ”caset”, så att säga. Jag får se det utifrån vårt perspektiv här och nu, men våra aktiva ska självklart följa de regler, förordningar och lagar som finns i Sverige, säger Olsson till TT under inomhus-SM i Malmö.

– Mycket av vår verksamhet vilar på att man litar på och har förtroende för varandra, säger han.

Finns det några tankar kring om hon kan fortsätta att tävla för Sverige?

– Inte med det vi vet just nu. Vi har våra traditionella spelregler — man sköter de bitar man ska sköta helt enkelt, men det ska väldigt mycket till innan man går in och bestraffar i ett sådant läge. Vi måste få en större förståelse för situationen innan vi agerar, säger Stefan Olsson.

Även offentligt har bilden varit att Aregawi varit bosatt i Sverige.

– Vi bestämde att det bästa för oss var att bo i Sverige, sade Aregawis tidigare make Henok Weldegebriel när paret gjorde en intervju med DN på hösten 2013.

Senare blev det känt att paret varit skilda sedan den 17 maj 2013.

Förbundskaptenen Karin Torneklint, som inte satt på posten när Aregawi blev svensk medborgare, menar att det är myndigheternas jobb att granska huruvida en person ska bli svensk medborgare eller inte.

– Det klart att det finns moraliska aspekter på det mesta, men vi har inte de resurserna att sitta och kolla vem som har ljugit hit och dit om att bli svensk medborgare eller inte, säger Torneklint till TT.

Är hon fortfarande aktuell för landslaget?

– Vi tar ju inte ut på hur länge man har bott i Sverige eller inte, vi tar ut på resultat. Det kommer jag att fortsätta med.

Abeba Arewagi har denna inomhussäsong varit skadad och är inte aktuell för inomhus-VM 17–20 mars i Portland.

– Hon kommer inte tävla något innan och man måste ändå vara hel innan ett mästerskap. Så det är uteslutet, säger Torneklint.