Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Aregawi om dopningen: Jag trodde det var vitaminer

Abeba Aregawi.
Abeba Aregawi. Foto: Jessica Gow/TT

Även Abeba Aregawis B-prov innehöll spår av den förbjudna substansen meldonium.

På onsdagskvällen kommenterade den svenska friidrottsstjärnan för första gången dopningsskandalen:

”Jag trodde det var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera.”

B-provet visade samma resultat som A-provet:

Abeba Aregawi har dopat sig med den nyligen förbjudna substansen meldonium – och riskerar nu så mycket som åtta års avstängning.

– Jag är inte överraskad. Det här var väntat, säger Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

– Men det är glädjande att hon nu går ut och berättar vad hon upplever har hänt.

Det var förra måndagen som det blev officiellt att Abeba Aregawi stängs av tills vidare av Internationella friidrottsförbundet (IAAF) efter att ha lämnat ett positivt dopningstest.

Läs mer: Aregawis sju år i Sverige – det har hänt

Aregawi begärde själv att få B-provet analyserat. Det gjordes under onsdagen i Lausanne, Schweiz.

Enligt SVT anlände en märkbart samlad Aregawi tillsammans med sin agent, Jos Hermens, till dopningslabbet Laboratorie Suisse d'analyse du Dopage på onsdagsmorgonen.

På eftermiddagen kunde Hermens bekräfta för SVT att även B-provet var positivt.

– Abeba var i chock redan när hon kom hit och har varit så i flera veckor, sade Hermens till SVT och några timmar senare kommenterade stjärnan själv, för första gången, den senaste tidens händelser.

I ett pressmeddelande från Svenska friidrottsförbundet uppger Aregawi att hon ska ha fått tabletter från en läkare i Etiopien. Vidare säger hon att hon under onsdagen haft ett möte med IAAF, som hon är beredd att "samarbeta till fullo med".

– Jag trodde det var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera, säger Aregawi i sitt uttalande.

– Jag vill härmed be om ursäkt till hela idrottsrörelsen i allmänhet och svensk friidrott, SOK (Sveriges olympiska kommitté), min klubb Hammarby, mina managers och tränare i synnerhet. Jag förstår att jag nu har sårat dem och gjort dem besvikna.

Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Agenten Jos Hermens säger till SVT att tabletterna ska ha kommit från läkare ”från öst”.

– Faktum är att hon fick en bunt med tabletter för två år sedan som är relaterade till två doktorer i öst, Turkmenistan. En av dessa läkare har redan blivit gripen i Addis Abeba och sitter i fängelse, säger Hermens.

– Hon trodde att det var ett tillskott. Men hon har aldrig sett någon förpackning eller recept.

Agenten säger att Abeba Aregawi ”har sig själv att skylla”, eftersom hon ”aldrig skulle ha tagit något hon inte visste vad det var”.

Riksidrottsförbundets Dopingkommission, som nu tar över ärendet innan dopningsnämnden beslutar om bestraffning, är av samma åsikt även om kommissionen inte kan kommentera det specifika fallet.

– Idrottaren har alltid strikt ansvar själv för vad han eller hon intar, säger ordföranden Kristina Olinder till DN.

– Rent principiellt kan idrottsutövaren alltid anföra skäl som gör att man skulle kunna minska straffet. Men om den typen av bevisning håller eller inte är en annan sak.

Enligt internationella antidopningsbyrån Wadas regelverk ska meldonium ge fyra års avstängning – om inte den aktiva kan bevisa att han eller hon fått i sig preparatet omedvetet. Svenska friidrottsförbundets nya praxis är sedan att dubbla avstängningstiden.

– Det blir alltså maximalt åtta år, säger generalsekreteraren Stefan Olsson.

Att Aregawi och hennes agent uppger att läkare ligger bakom dopningen spelar egentligen ingen roll, säger Peter Reinebo – verksamhetschef vid SOK. Det är svårt att bevisa att man intagit preparatet omedvetet.

– Det här är ett dopningsbrott och det ska bli en påföljd på det, säger Reinebo.

– Men sen om det visar sig att det finns medhjälpare, eller lurendrejare, runt omkring så hoppas jag så klart att IAAF:s utredning hittar dem också, så att de också får påföljder.

Fakta. Abeba Aregawi
  • Född: Den 5 juli 1990 i Adigrat, Etiopien.
  • Gren: 1 500 meter.
  • Främsta meriter: VM-guld 2013, inomhus-VM-guld 2014, inomhus-EM-guld 2013, EM-silver 2014, femma i OS 2012. Vann Diamond League-serien 2012 och 2013.
  • Övrigt: Blev svensk medborgare sommaren 2012, men tävlade för Etiopien vid London-OS samma år.