Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Aregawi tog hem Diamond League-titeln

Foto: Matthew Lewis / All Over Press / Getty Images

Det blev en femte Diamond League-seger – trots magsmärtor. Nu ställer Abeba Aregawi om siktet. Mot ett VM-guld i Moskva. ”Jag hoppas att magen är bättre då”, säger hon.

En tredjeplats hade räckt. Men Abeba Aregawi gillar att vinna. Den svenska 1.500-metersstjärnan vann även Diamond League-loppet i Lausanne och säkrade därmed också totalsegern i grenen för andra året i rad.

Aregawi sprang taktiskt och avgjorde, precis som i Birmingham i söndags, med drygt 200 meter kvar. Klockan stannade på 4.02,11.

En rätt blygsam tid, medger hon, men håller sig samtidigt om magen.

– Jag hade lite ont i magen. Jag blev sjuk efter Birmingham, förklarar hon kortfattat.

– Men det känns bättre nu, fortsätter hon.

Något firande var det dock inte tal om. I stället väntar redan på fredagen, hennes 23-årsdag, en flygresa till Etiopien.

– Ja, 23. Det är gammalt, skämtar hon.

– Men kanske firar jag med lite kompisar i Etiopien.

Med totalsegern i Diamond League i hamn kan Abeba Aregawi med gott samvete avstå galan i Monaco den 19 juli. I stället väntar träning, antingen på hemmaplan i Etiopien eller i de schweiziska Alperna.

Aregawi behöver, och vill ha, rikligt med höghöjdsträning med sig i kroppen till VM i Moskva i augusti. Och helst en frisk mage.

– Ja, jag hoppas att magen är bättre då. Jag ska hårdträna nu och hoppas att jag vinner. Mitt fokus är Moskva.

Diamond League-galan i Lausanne bjöd även i övrigt på ett par riktiga höjdpunkter. Inte minst imponerade ukrainske höjdhopparen Bohdan Bondarenko. Han seglade över höjd efter höjd och tog till slut 2,41 och blev blott den nionde som hoppat 2,40 eller högre utomhus.

Men Bondarenko var inte färdig. I stället begärde han upp ribban på 2,46 – en centimeter över Javier Sotomayors världsrekord från 1993. Och var riktigt, riktigt nära att klara.

– Det är svårt att förstå vad som ha hänt. Men jag känner mig ändå stolt över vad som har hänt, säger Bondarenko via en tolk.

– Det är en speciell känsla att se sitt namn på tavlan.

Amerikanen Tyson Gay vann herrarnas 100 meter på 9,79 – bara fyra hundradelar från hans eget världsårsbästa. Asafa Powell, som missar VM på grund av ett alldeles för dåligt lopp i de jamaicanska uttagningarna, fick lite revansch genom sin andraplats på 9,88 – som gör honom till världstvåa i år.

Fakta:Abeba Aregawi

Född: Den 5 juli 1990 i Adigrat i norra Etiopien.
Längd/vikt: 169 cm/48 kg.
Klubb: Hammarby.
Tränare: Maken Henok Weldegebriel.
Bakgrund: Blev svensk medborgare i juni i fjol, men valde att tävla för Etiopien i OS. Fick i december klartecken att tävla för Sverige i stället.
Personbästa, utomhus: 1 500 meter: 3.56,54 som etiopiska, 3.56,60 som svenska (svenskt rekord), 800 meter: 1.59,20 (svenskt rekord). Inomhus: 1 500 m: 3.58,40 (svenskt rekord).
Främsta meriter: Inne-EM-guld 2013, femma på OS 2012. Vann Diamond League-serien 2012 efter delsegrar i Rom, Oslo och Zürich. Har i år vunnit DL-galorna i Doha, New York, Rom och Birmingham.
Källa: IAAF, Svenska friidrottsförbundet. (TT)

 

Diamond League SVT1 klockan 20.00