Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Aregawis agent: ”Hon säger att hon är oskyldig”

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån, Global Sports Communication

Abeba Aregawis agent Valentijn Trouw säger att han är förvirrad efter beskedet att löparen misstänks för dopning.

”Vi vill tro henne men samtidigt har vi ett positivt prov”, säger han till Dagens Nyheter.

På måndagen släppte Internationella Friidrottssförbundet (IAAF) och Svenska friidrottsförbundet nyheten att Abeba Aregawi lämnat ett positivt så kallat A-prov. Enligt Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundet, innehöll dopningsprovet meldonium, ett preparat som varit förbjudet sedan den 1 januari i år.

Aregawi samarbetar med den holländska agentbyrån Global Sports Communication och det var Valentijn Trouw, hennes närmaste kontakt, som i förra veckan förmedlade nyheten om provet till 1 500-meterslöparen. Den svenska friidrottaren hade varit ute och tränat när han ringde henne.

– Hon bara grät, hon blev alldeles chockad. Det gick inte att fortsätta prata med henne, berättar Trouw för Dagens Nyheter.

Läs mer: Preparatet som kan fälla Aregawi

Agenten säger att Aregawi anser sig vara oskyldig.

– Abeba säger att hon aldrig hört talas om meldonium och att hon inte fått det från någon doktor. Hon vet inte hur hon fått det i sin kropp.

Och vad tror du?

– För oss är det svårt. Vi vill tro henne. När man har arbetat med en person så länge ... jag känner henne inte som någon som skulle kunna göra det här medvetet. Samtidigt har vi ett positivt prov. På något sätt har hon fått det i kroppen.

Valentijn Trouw återkommer om och om igen till att det känns förvirrande för honom och hela agenturen. Efter det första samtalet till den svenska friidrottsstjärnan krävde de att hon skulle komma till Nederländerna. De ville se henne i ögonen.

– Men vi vet inte mer nu. Vi får helt enkelt invänta B-provet som ska analyseras i nästa vecka.

Läs mer: Aregawi kastas ut från OS-truppen

När Dagens Nyheter pratar med Trouw vill han inte spekulera i hur Aregawi kan ha fått i sig det förbjudna preparatet. Till Aftonbladet säger han dock att han hört talas om en ukrainsk doktor som ibland reser till Etiopien och som kan ha tagit med sig det här till landet.

– Det stämmer med bilden av ett preparat som kommer från Östeuropa. För det här är ingenting du kan köpa på apotek varken i Etiopien eller i väst, säger han till tidningen.

Vad ger ni för råd till era aktiva?

– Vi informerar dem om att de måste konsultera med sitt nationella förbunds läkare eller så så ber de oss att kolla med IAAF. Uppenbarligen har det inte gjorts i det här fallet, säger Valentijn Trouw till DN.

Om även B-provet är positivt väntar en lång avstängning för Abeba Aregawi. Meldonium ska enligt IAAF ge fyra års avstängning och Svenska friidrottsförbundet kommer att dubbla avstängningen enligt en ny policy.

Läs mer: Hammarby kallar till krismöte: ”Vi är chockade”