Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Aregawis konkurrent: Fuskar är inget man bara gör på deltid

Abeba Aregawi och Jennifer Simpson efter finalen på 1.500 meter i VM i Moskva.
Abeba Aregawi och Jennifer Simpson efter finalen på 1.500 meter i VM i Moskva. Foto: Matt Dunham/AP

När Abeba Aregawi vann VM-guld på 1.500 meter 2013 var tvåan Jennifer Simpson 32 hundradelar efter.

Nu kommenterar amerikanskan Aregawis dopningsavstängning.

”Det finns inget sådant som ren på deltid, och fuskare på deltid”, skrev Simpson på Twitter efter att dopningsmisstankarna mot Aregawi blivit kända.

Det är oklart om Simpson, som tog silvret, kan komma att tilldelas guldet i efterskott. BBC rapporterar att det inte finns något som tyder på att Aregawis VM-lopp, där brittiskan Hannah England kom fyra, är under granskning.

Alla de stora, internationella nyhetsbyråerna har också rapporterat om Aregawis avstängning. Tidningen The Guardian skriver att ryktena har snurrat kring friidrottsstjärnan en tid. Samtidigt konstaterar den att det är ovanligt att ett positivt dopningsresultat blir offentligt innan det gjorts ett B-test.

Enligt Guardian finns starka indikationer på att det under de närmaste veckorna kan komma fler avslöjanden om att Etiopienfödda friidrottare har testat positivt för dopning.

Norska Aftenposten kallar beskedet ”bomben” medan norska OS-hoppet på 1.500 meter Ingvild Måkestad Bovim talar om ett "chockbesked".

– Jag läste tidigare i dag en artikel om att flera testat positivt efter att de äntligen har haft dopningstester i Etiopien. Då är väl hon (Aregawi) en av dem, säger Bovim till Dagbladet.