Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Aregawis tuffa skola för att nå tillbaka till tronen

Abeba Aregawi är ute efter revansch. Efter  EM-silver och missad seger i Diamond League, satsar hon mot VM i Peking i sommar.
I en exklusiv DN-intervju berättar hon om året som gått:
Varför hon ljög om skilsmässan.
Hårda jobbet med att lära sig svenska.
Den nya löptekniken.

Under hösten har adressen Vasagatan 5B i Stockholm varit en central plats i Abeba Aregawis liv. Där har ett utbildningsföretag lokaler och där har Abeba, ensam med två lärare, intensivpluggat svenska.

När vi träffas i Hammarby Friidrotts lokaler vid Enskede IP, har hon börjat studera i grupp, ”det är lite svårt”. Och jämför man den Abeba som sitter här, med den som försökte göra sig förstådd efter EM-finalen 1500 meter i Zürich i somras, så är skillnaden stor.

– Jag trivs i Sverige, jag har haft jättekul, säger hon och skrattar. De känns bättre nu än tidigare. Jag börjar lära mig lite traditioner.

– Skolan har varit det viktigaste. Jag har studerat svenska och sedan har jag tränat balans och styrka och jag har simmat, säger den 24-åriga löparstjärnan som fortfarande får leta efter orden, men nu hittar dem snabbare än tidigare.

I Sverige har hon varit sedan början av september. Först bodde hon hos sin svenska agent Keith Karlsson i Nykvarn i två veckor, men resten av hösten har hon bott hemma hos Hammarby Friidrotts vice ordförande Ulrika Hellberg i Björkhagen i södra Stockholm, ett stenkast från löprundorna i Nackareservatet.

– På kvällarna har vi lagat mat tillsammans, ätit och diskat och övat mycket svenska, berättar Ulrika Hellberg. Vi har tittat på tv-nyheterna varje kväll och där dyker det upp mycket frågor. Vi har tittat på Så ska det låta och Skavlan och fått massor av allmänbildning.

– Så vi har ju gått i skola varje kväll kan man säga.

Abeba Aregawi berättar att hon lärt sig att älska köttbullar och att hon även gillar torsk med äggsås, messmör och kaviar. Hon har ensam tagit sig runt i stan och åkt tunnelbana, buss och pendeltåg och hon har blivit igenkänd några gånger.

– De har frågat om det är Abeba, säger hon och ler.

Efter den tuffa säsongen 2014, som slutade med att hon tävlade trots en skada i baksidan av låret, har hon nu bestämt att inte tävla inomhus i vinter. Hon avstår därmed en säker EM-medalj i Prag i mars, allt för att vara så frisk och stark som möjligt när utomhussäsongen drar i gång med Diamond league i Doha i Qatar i maj.

– Mitt mål är att slå personligt rekord och jag vill vinna VM och Diamond league år.
Hon har tagit hjälp av specialister för att delvis ändra sitt löpsteg som ska hindra henne från framtida skador. Hittills har hon bara sprungit på med sitt naturliga löpsteg och det har räckt till såväl VM- som EM-guld.

– Nu har jag gymmat och tränat balans och det har jag inte gjort förut och så har jag tränat på att hålla mig mer upprätt när jag springer, säger hon och berättar att hon också hunnit med ett läger på Kanarieöarna där hon bland annat tränat tillsammans med finländskan Sandra Eriksson.

– Vi var där en vecka och hade jättekul.

Abeba tävlar för Hammarby Friidrott och klubben har blivit mer än bara en klubb för henne.

– Det är som mitt hem, jag känner det som att det är mitt hus. De är viktiga för mig, min extramamma Ulrika (Hellberg) och Ingvar (Åström, ordförande).

Att Abeba Aregawi varit i Sverige under hösten för att plugga svenska är ett resultat av turbulensen kring henne två senaste åren. Sportsligt har det varit två fantastiska år med ett VM-guld och ett EM-silver på 1 500 meter utomhus och ett VM-guld och ett EM-guld inomhus.

Men på det personliga planet har det hänt saker som gett negativ publicitet.
Det började vid VM i Moskva där Abeba Aregawi på presskonferensen efter sitt VM-guld på 1500 meter fick frågan om hon sympatiserade med Emma Greens ”regnbågsprotest” mot den ryska antihomolagen.

– Personligen, eftersom min tro inte tillåter det, stöder jag inte det, svarade Abeba Aregawi enligt tolken. Senare ändrade hon sitt uttalande till ”som jag förstår tillåter inte min tro att män är med män och kvinnor med kvinnor”.

I styrelserummet på Enskede IP sitter också tolken Vessen Beshab som har bott i Sverige i tjugo år och nu arbetar som lärare.

– Det är intressant att man förväntar sig av en tjej som inte är uppväxt här ska ha det ena eller andra tankesättet. I Etiopien existerar inte homosexualitet när man växer upp.

Under Moskva-VM publicerades också en artikel i Finlands största tidning Helsingin Sanomat där en finländsk agent kallade Abebas giftermål med den svenske medborgaren Henok Weldegebriel för ett skenäktenskap. Som ett sätt att snabbt bli svensk medborgare.

Enligt ryktena skulle hon också ha en annan fästman i Etiopien, en maratonlöpare.
Efter säsongen bemötte Abeba Aregawi och Henok Weldegebriel anklagelserna. I en stort uppslagen DN-artikel tillbakavisade de ryktena om skenäktenskap och bedyrade varandra sin kärlek. Abeba sa också att hon inte hade några åsikter om homosexualitet, men var själv ledsen för att ”det kändes som om ingen firade mitt VM-guld”.

I mars 2014 avslöjade sedan Expressen att när DN-intervjun gjordes var paret Aregawi/Weldegebriel redan skilda sedan fyra månader.

Under intervjun i Hammarby Friidrotts lokaler är det lugn stämning, men två gånger ilsknar Abeba Aregawi till och konstigt nog behöver hon då inte leta efter de svenska orden när hon ska svara.

– Jag vill inte prata om det som varit, det är dåtid, svarar hon på klockren svenska på frågan om varför hon ljög om sitt äktenskap.

– Det var inte meningen att ljuga. Jag hade inte berättat för någon och det kändes inte definitivt. Vi skilde oss, men samtidigt var vi tillsammans.

Lite längre fram i samtalet kommer Abeba Aregawi tillbaka till frågan och då är hon riktigt irriterad:

– Om jag hade varit ljus och gift mig med Henok så hade det inte blivit något skvaller. Men jag är mörk och då blir det skvaller. Hade jag varit en ljus kvinna skulle ingen ha ifrågasatt mig om jag ville komma till Sverige och bli svensk medborgare, men just för att jag är mörk och kommer därifrån jag kommer så blir jag ifrågasatt för man tar för givet att vi alla vill komma hit.

När jag frågar henne varför hon fortsätter att tävla för Sverige nu när hon inte längre är gift med en svensk man, blir hon irriterad igen.

– Varför frågar du det? Nu är jag svensk så jag förstår inte frågan.

För att förbättra Abeba Aregawis möjligheter till kommunikation med medier, sponsorer och företag, har managern Keith Karlsson kallats in. Han har även hand om Charlotte Kalla och har tidigare arbetat med Pernilla Wiberg.

Hans första slutsats var att Abeba Aregawi måste lära sig svenska och bättre förstå det svenska samhället, därför har hon varit här denna höst.

– Jag försöker hjälpa henne till ett normalt liv, säger Keith Karlsson. Sedan är planen att hon ska springa jävligt fort och ta tillbaka tronen igen. Och sedan försöker jag jobba in henne med internationella företag.

För att återta tronen måste hon detronisera den 21-åriga Sifan Hassan från Nederländerna. Hassan kommer också från Etiopien, men flydde från landet som 15-åring och hamnade i Nederländerna.

Vid EM i Zürich i somras besegrade hon Abeba Aregawi på 1500 meter efter att ha sprungit om henne i den sista kurvan och sedan spurtat ifrån henne på upploppet. Hon vann även Diamond league på sträckan.

– Jag har lärt mig nu vad jag ska göra för att bli bättre och om jag inte har ont är det inga problem, säger Abeba om kommande möten med Sifan Hassan.

– Har jag en bra dag så vinner jag. Jag vet att jag kommer igen, säger Abeba Aregawi och skrattar, full av självförtroende.

Nu är hon tillbaka i Etiopien och huvudstaden Addis Abeba för att löpträna. Hon får inte, sedan hon blev svensk medborgare, träna på nationalstadion. I stället upplåter Etiopens nationalhjälte Kenenisa Bekele sin privata rundbana åt henne.

Men för det mesta tränar hon på högplatån utanför huvudstaden tillsammans med sina manliga farthållare. Väl hemma efter träning väntar nästa pass, de svenska läxböckerna.