Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/armand-duplantis-kanner-pressen-fran-svenska-folket/

SPORT

Armand Duplantis känner pressen från svenska folket

”Jag har Sveriges tyngd på mina axlar. Men det är okej”, säger Armand Duplantis om guldförväntningarna.
”Jag har Sveriges tyngd på mina axlar. Men det är okej”, säger Armand Duplantis om guldförväntningarna. Foto: Daisuke Asauchi/Bildbyrån

TOKYO. Armand ”Mondo” Duplantis känner tyngden av svenska guldförväntningar när han gör sitt första OS. Men med ett djupt andetag innan varje hopp hoppas han kunna hantera pressen. Och att föräldrarna är på plats i Tokyo underlättar.

– Alla förväntar sig stora saker av mig, att jag ska ta guld. Jag har Sveriges tyngd på mina axlar. Men det är okej.

Armand Duplantis i ljusblå kortärmad tröja ser avslappnad ut när han säger det. Han har just anlänt till Japan efter en resa på 30 timmar och befinner sig för närvarande i svensklägret i Fukuoka.

Det är 20-åringens första OS. Ett OS som på grund av pandemin är annorlunda än något annat olympiskt spel. Utan publik, med ständiga tester och måltider med plasthandskar avskärmad från sitt sällskap med plexiglas.

Armand Duplantis konstaterar att det för honom som debutant i OS-sammanhang också är annorlunda ur ett annat perspektiv.

– När någon deltar i sitt första OS brukar inte förväntningarna vara att den personen ska vinna. Men det är så som det är för mig nu. Jag börjar vänja mig.

Armands föräldrar Greg och Helena Duplantis är på plats under OS – en viktig del för att stavhopparen ska kunna slappna av.
Armands föräldrar Greg och Helena Duplantis är på plats under OS – en viktig del för att stavhopparen ska kunna slappna av. Foto: Daisuke Asauchi/Bildbyrån

Inför stavhoppet som inleds på lördag hanterar han pressen genom att inte tänka på den för mycket.

– Jag försöker göra det jag normalt gör, hålla mig till rutinerna. Jag har gjort det här så länge nu och har blivit bra på att hantera pressade förhållanden. Självförtroendet och formen är bra.

På plats i Tokyo är också Duplantis föräldrar. De betyder mycket för att få stavhopparen att slappna av.

– Med dem kan jag prata om vad som helst. Det håller mig från att bli uppstressad och får mig att känna mig som mitt normala jag, som vilken person som helst.

Han konstaterar att motståndarna i OS är samma hoppare som i alla andra tävlingar under året och att det på sätt och vis inte borde vara annorlunda än i exempelvis Diamond League.

– Men titeln är större och det innebär mer press. Så det är samma men annorlunda på något sätt.

”Mondo” förbereder sig både fysiskt och mentalt för det som komma skall under OS.
”Mondo” förbereder sig både fysiskt och mentalt för det som komma skall under OS. Foto: Daisuke Asauchi/Bildbyrån

Han tycker sig ha en bra strategi för hur han ska hantera det. Innan hoppet handlar det om att ta ett djupt andetag och visualisera hur han vill att det ska gå.

– Sedan kanske jag tänker på någon detalj i hoppet, som ansatsen. Men jag försöker hålla det enkelt.

På onsdagskvällen följde Armand Duplantis de svenska fotbollsdamernas utklassning av USA. Som uppvuxen i USA men svensk medborgare var reaktionerna i hans krets blandade.

– Men jag var glad över att Sverige vann och ska definitivt fortsätta att följa laget.

Armand Duplantis har med sina 6,18 meter hoppat högst i världen. I kvalet tror han att 5,75-5,80 kommer att krävas för att nå finalen.

– Om jag tar 5,70 på första försöket tror jag att det räcker.

Sitt första OS-minne har han från London 2012 när fransmannen Renaud Lavillenie tog guldet.

– Då hade jag precis börjat komma in i stavhoppet. Att se honom ta guld var väldigt inspirerande.

Nu står han själv inför chansen att titulera sig som OS-segrare. Det är det han har kommit till Tokyo för.

– Det är OS och vad som helst kan hända. Men det enda jag vill är att jag vinner.

Läs mer:

Tio svenska guldhopp under OS i Tokyo

Guide till OS i Tokyo – schema dag för dag

Ämnen i artikeln

Friidrott

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt