Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 06:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/armand-duplantis-till-final-renaud-lavillenie-rev-ut-sig/

Sport

”Finalen kommer inte att vara sig lik utan honom”

Armand Duplantis. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

DOHA. Armand Duplantis är klar för VM-final. Där får han inte möta världsrekordhållaren Renaud Lavillenie, som försvann i kvalet.

– Finalen kommer inte vara sig lik utan honom, säger det svenska guldhoppet.

Armand Duplantis var glad över att ha gjort sin plikt och kvalat till tisdagens VM-final. Han var mindre nöjd med att han inte får sällskap av sin vän och förebild, Renaud Lavillenie.

När fransmannen, som haft stora problem den här säsongen, rev sitt sista försök på 5,70 var det adjö för den här gången och kanske det definitiva tronskiftet vi bevittnade.

– Det är tråkigt, men det är sport, sade Lavillenie till SVT.

Det tyckte ”Mondo” Duplantis också.

– Det har inte blivit det år han förväntat sig och det är tråkigt, för jag älskar att hoppa tillsammans med honom. Det är en ren glädje att hoppa med honom och jag tror faktiskt att jag hoppar bättre när han är med. Nu måste jag koncentrera mig på mig själv. Jag är säker på att han kommer tillbaka, sade Duplantis.

Han valde att gå in på 5,60 och tog den höjden i första försöket liksom 5,70 – en höjd som egentligen räckte för final, men tävlingen fortsatte upp på 5,75 som han behövde tre försök på sig för att klara.

– Jag blev lite för bekväm och tog det inte så seriöst som jag borde, men jag känner inte att jag använde så mycket energi och med två dagars vila kommer jag att vara laddad och redo för finalen, sade ”Mondo”.

Förpostfäktningen är klar. Nu är det kampen om medaljerna som gäller. Den som han väntat på så länge och som Duplantis håller med om kan bli en av tidernas bästa. Amerikanen Sam Kendricks, Piotr Lisek, Polen, och Thiago Braz från Brasilien är andra hoppare finalfältet som liksom Duplantis varit över sex meter i år. 

– Många av dem såg riktigt bra ut i dag och de kommer att vara bra i finalen, sade ”Mondo”, som räknar med att det inte kommer att vara den gamla vanliga stämningen bland världens bästa stavhoppare på tisdag. Under de stora galorna brukar de hjälpa varandra till höga höjder.

– Vi har den största respekt för varandra och vi kommer fortfarande att vara vänner, men samtidigt vill vi alla vara på den där prispallen, sade han.

Det är en medalj Duplantis vill ha med sig hem från Doha – helst i guld förstås.

– Jag känner mig kapabel att vinna, men kommer det att hända? Vi får se på tisdag, sade Duplantis, som blir ensam svensk i finalen.

Melker Svärd Jacobsson valde att lämna återbud till kvalet.

– Melker blev stel i ena baklåret efter det sista stavpasset på förlägret och det har inte gett med sig. Det är inte en bristning men det gör att han inte kan gå för fullt säger hans tränare, Gustaf Hultgren och förklarade att det inte var något lätt beslut eftersom hans hoppare var i sitt livs form.

Läs mer: Svenskan bröt tuffa VM-loppet: ”Jag skulle aldrig göra om det”