Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Armstrong väntas bli av med alla titlarna

Lance Armstrong firar Tour de France-segern 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000 och 1999. Sista bilden är från loppet 2005.
Lance Armstrong firar Tour de France-segern 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000 och 1999. Sista bilden är från loppet 2005. Foto: AFP
Sjufaldige Tour de France-vinnaren Lance Armstrong ger upp sin kamp för att rentvå sig från dopningsanklagelser. På fredagen meddelade den amerikanska dopningsbyrån Usada att man fråntar Armstrong samtliga sju Tour de France-titlar och stänger av honom på livstid.
 

Den 40-årige före detta cyklisten Lance Armstrong sade i ett uttalande på torsdagen att han är oskyldig till dopningsanklagelserna, men att han inte längre orkar slåss för att bevisa sin oskuld.

”Det kommer en punkt i varje människas liv där man måste säga 'det får vara nog'. För mig är den tidpunkten nu”, skriver Lance Armstrong på sin hemsida.

Armstrongs sista möjlighet att rentvå sig själv skulle ha varit att gå vidare till skiljedomstol, men det väljer han alltså att avstå ifrån. Medan han poängterar att det inte ska ses som ett medgivande – han pekar på att han aldrig har testats positivt under sin karriär – är det precis så som den amerikanska antidopningsbyrån Usada tolkar det.

Mot bakgrund av Armstrongs uttalande meddelade Usada på fredagen att man kommer att stänga av Armstrong på livstid och frånta honom alla titlar.

– Det är en tråkig dag för alla oss som älskar sport och våra idrottshjältar. Det här är ett hjärtskärande exempel på hur vinna-till-varje-pris-mentaliteten inom idrotten, om man inte granskar den, kan besegra rättvist, säkert och ärligt tävlande, sade Usadas vd Travis Tygart, enligt bland andra USA Today.

Amerikanen, som avslutade karriären 2011, var cykelvärldens dominant runt millennieskiftet. Bland annat är han den hittills ende att vinna det prestigefyllda loppet Tour de France sju år i följd (1999–2005). Men dopningsanklagelserna har ständigt funnits nära, och i juni i år lämnade den amerikanska antidopningsbyrån Usada in en formell anklagelse mot 40-åringen.

Enligt Usada använde sig Lance Armstrong av förbjudna preparat redan 1996, bland annat ska han ha genomgått blodtransfusioner och använt bloddopningsmedlet epo.

Som bevis stöder man sig bland annat på mejl skickade från Armstrongs tidigare lagkamrat Floyd Landis samt att ytterligare tio tidigare lagkamrater sägs vara beredda att vittna mot den sjufaldige Tour de France-mästaren.

Lance Armstrong, som överlevde testikelcancer under 90-talet, säger att han nu ska fokusera på sin välgörenhetsorganisation som arbetar med forskning mot cancer.

”Den skada som det här har orsakat min familj och mitt arbete med organisationen har gjort att jag i dag har kommit till det här beslutet – att jag är färdig med det här struntpratet”, skriver Armstrong.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.