Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Arne Ljungqvist: Sverige blir en b-nation inom antidopning

Arne Ljungqvist.
Arne Ljungqvist. Foto: Henrik Montgomery/TT

Göteborg. Idrotten går emot att skapa en fristående organisation för antidopning i Sverige. En majoritet av specialidrottsförbunden säger nej till en nyordning.

– Genant! Vi kommer att mönstra in i b-lagen i antidopningsarbetet, säger Arne Ljungqvist.

Ljungqvist, nestorn inom svenskt och internationellt antidopningsarbete, har länge förespråkat att Sverige skulle följa många andra länders exempel och skapa en antidopningsorganisation fristående från idrotten. Detta för att undvika jävsituationer och bättre kunna angripa de problem med dopning som finns utanför idrotten.

Till Riksidrottsmötet i Karlstad i maj har Svenska friidrottsförbundet lagt en motion som föreslår att Dopningskommissionen, som i dag hör till Riksidrottsförbundet, ersätts av ett oberoende Nado (National Anti-Doping organization).

Läs mer: Friidrottsförbundet motionerar om Nado och att inrätta visselblåsarfunktion

Men DN kan avslöja att Riksidrottsstyrelsen med största sannolikhet kommer att avslå motionen.

– Vi har gjort en ordentlig kartläggning bland specialidrottsförbunden och en majoritet anser att vi inte bör göra den här förändringen nu, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Enligt Eriksson anger de många specialidrottsförbund som är emot förändringen främst två skäl. Man anser att nuvarande ordning fungerar och man är rädd för att idrotten kommer att få betala notan för nyorganisationen.

– Dessutom är det ju så att Wada (den internationella antidopningsbyrån) godkänner vår modell. Skulle man ändra sig på den punkten kommer saken förstås i ett annat läge, säger Eriksson.

Beskedet lär väcka stor diskussion. Idrotten beslutade om en ny organisation redan 2009 och 2011 presenterades en statlig utredning, som också förordade en förändring, men ingenting har hänt. Det har gjort att Sverige i dag tillsammans med Island, Liechtenstein och Slovenien är de enda av Europarådets länder som inte har en fristående organisation.

Arne Ljungqvist, som under lång tid propagerat för att antidopningsarbetet måste bli självständigt, är upprörd över beskedet kring motionen och kallar det genant.

– Sverige har varit ledande i antidopningsarbetet, men nu mönstrar vi in bland b-lagen. Den här förändringen borde varit genomförd för länge sedan. Det är redan tio år för sent, säger Ljungqvist.

Han anser att idrotten i Sverige fått bukt med dopning och att de stora problemen i dag finns utanför idrottsarenorna, där till exempel ungdomarvill bygga muskler med hjälp av anabola steroider. Att smuggla och sälja dopningsmedel har blivit en inkomstkälla för den organiserade brottsligheten. Detta är också något som regeringen och folkhälsominister Gabriel Wikström pekat på. Ljungqvist poängterar att det även är fördelaktigt för idrotten att ha en fristående organisation.

– Se på Norge. Jag tror inte det hade varit så bra för norsk idrott om man själva skulle ha dömt i fallet med Therese Johaug, säger han.

Eftersom den svenska regeringen visat en tydlig åsikt i frågan utesluter inte Ljungqvist att en fristående organisationen skulle kunna bli verklighet trots allt.

Stefan Olsson, generalsekreterare i Svenska friidrottsförbundet, inväntar ett officiellt svar från Riksidrottsförbundet, men säger att om DN:s uppgifter stämmer så är det tråkigt.

– Vi anser att det är hög tid att gå från ord till handling. Det här handlar om att öka trovärdigheten för idrotten men också om att inse att det finns en dopningsproblematik utanför idrotten, till exempel på våra gym, säger Olsson.

Det är framför allt de idrotter som haft dopningsproblem som är för en oberoende organisation. Olsson säger att han kan ha viss förståelse för att förbund som inte varit drabbade ser annorlunda på saken.

Det är upplagt för en het debatt vid Riksidrottsmötet nästa månad.