Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Arrangörsmiss kan ha kostat svenska favoriten förstaplatsen

Foto: TT

För fjärde året i rad blev det norsk seger i Vasaloppet. John Kristian Dahl var först i mål i Mora när årets upplaga av den svenska klassikern avgjordes i en masspurt.

På damsidan var långloppsstjärnan Britta Johansson Norgren storfavorit – men en arrangörsmiss på upploppet kan ha kostat svenskan segern.

När Johan Olsson i veckan tvingades lämna återbud till Vasaloppet stod det största svenska hoppet till Daniel Richardsson.

Men den flerfaldige OS- och VM-medaljören var aldrig riktigt med i tätsnacket, när i stället Markus Ottosson blev bäste svensk som sexa.

Som väntat satte starka norrmän färg på 90-kilometersloppet.

Länge, länge låg norska duon Christoffer Callesen och Kjetil Hagtvedt Dammen uppe och drog i Vasaloppsspåret. Men strax före kontrollen i Hökberg släppte Dammen och efter den sista kontrollen i Eldris blev Callesen uppfångad av den jagande klungan.

De sista sex kilometerna blev en öppen fajt, där ingen av åkarna i en 20 till 30 man stor klunga drev upp tempot förrän på upploppet.

Till sist var det John Kristian Dahl, som även vann Vasaloppet 2014, som var först i mål i en masspurt.

– Jag har klarat det en gång och att jag skulle klara det igen... det har varit en dröm, säger Dahl till SVT.

– Det var tufft idag. Men jag klarade att hålla fokus.

Norge tog han om de fyra främsta platserna. Trefaldiga OS-guldmedaljören Dario Cologna (Schweiz) blev femma.

Även damklassen avgjordes i en spurt.

Britta Johansson Norgren såg länge ut att ha kontroll på loppet. Efter två raka andraplatser i Vasaloppet hoppades svenskan äntligen få kliva högst upp på pallen. Men 32-åringen som som leder långloppscupen efter fem segrar i vinter fick se sig besegrad av österrikiska Katerina Smutna med tre sekunder.

– Det är väldigt blandade känslor just nu. Jag tyckte att jag gjorde vad som var rätt under loppet, sade Johansson Norgren till SVT.

– Men sen blev det lite tråkigt på upploppet. Det var sagt att vi damer skulle få våra egna spår, men det fungerade inte alls. Jag krokade i och hon (Smutna) fick några gubbar emellan oss. Och när man är trött är det svårt att ta in det där.

På frågan vad hon vill säga till arrangörerna säger den tidigare landslagsåkaren:

– Har man gett instruktioner att det ska vara på ett sätt och sen inte följer det... det är dåligt och det är nog det jag är mest besviken på. Hade jag vetat förutsättningarna hade jag gjort andra val.

Foto:
Läs också: Johansson Norgren hyllade initiativet med egna spår inför tävlingen

Svenska Lina Korsgren blev trea på damsidan – och höll med Johansson Norgren i kritiken.

– Det var väldigt stökigt på upploppet, sade Korsgren.

– Det är klart att killarna också vill ha bra placeringar, men det borde finnas plats för oss.
Vasaloppet är den enda tävlingen i långloppscupen där damerna startar samtidigt som herrarna.

– Kanske borde vi starta lite före herrarna, så bara de bästa herrarna kommer ikapp oss, sade Korsgren.

I ett pressmeddelande inför Vasaloppet meddelade arrangörerna i veckan att elitdamerna skulle få två till tre egna spår att spurta i på upploppet. Britta Johansson Norgren hyllade förändringen i en intervju med DN. Men efter söndagens kaos säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund att de egna spåren aldrig var ett löfte.

– Om hon (Johansson Norgren) har sett det som ett löfte har vi uttryckt oss fel, säger Höglund till DN.

– På ett lagledarmöte i går (i lördags) informerade jag om att vi kommer använda funktionärer med visselpipor och skyltar. Egna spår var aldrig ett löfte, men vår plan var att vi skulle uppmärksamma herrarna på att tjejerna skulle vara kvar i de vänstra spåren medan herrarna skulle gå till höger. Men det fungerade inte. Killarna flyttade inte på sig.

Varför fungerade det inte?

– De placeringar det handlade om på herrsidan när damerna kom var fortfarande topp-hundra, så det var fortfarande väldigt mycket elitfokus och tävlingsinstinkt, om man säger så. Jag vet inte om herrarna inte hörde signalerna eller om de struntade i det.

Höglund säger dock att han förstår damernas besvikelse.

Nu ska Vasaloppet utvärdera hur man kan förbättra situationen till kommande år.

– Men jag kan inte stå och spekulera i nu vad vi ska göra, säger Höglund.

Kostade detta Britta segern?

– Det kan inte svara på. Jag kan bara konstatera att ”aj, det fungerade inte”.

Mer om Vasaloppet

Vasaloppet i rekordfart – nio mil på 90 sekunder
Har du funderat på att åka Vasaloppet men inte kommit till skott. Här får du chansen att uppleva de nio milen mellan Sälen och Mora – i rekordfart.