Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 20:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/australiens-os-damer-poserade-med-aboriginsk-flagga-ville-gora-nagot-som-ar-relevant-for-vart-land/

SPORT

Australiens OS-damer poserade med aboriginsk flagga: ”Ville göra något som är relevant för vårt land”

Lagkaptenen Sam Kerr, med nummer två på bröstet längst ner till höger, och resten av det australiska damlandslaget poserade med en aboriginsk flagga före OS-premiären.
Lagkaptenen Sam Kerr, med nummer två på bröstet längst ner till höger, och resten av det australiska damlandslaget poserade med en aboriginsk flagga före OS-premiären. Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP

TOKYO. Sverige knäböjde inför sin OS-premiär i onsdags.

Australien valde att göra något ”eget”.

När manifestationer tillåts före avspark i Tokyo poserade damfotbollslandslaget med en aboriginsk flagga.

– Vi ville göra något som var relevant för vårt land, säger lagkaptenen Sam Kerr.

Om det blir en repris inför lördagens OS-match mot Sverige återstår att se.

Men det australiska landslaget har enligt inhemska medier fått stor uppmärksamhet för att de före avspark mot Nya Zeeland i onsdags – en match som slutade 2–1 – samlades bakom en aboriginsk flagga.

Flera spelare i laget har rötter i ursprungsbefolkningen.

– Vi lät de tjejerna driva det, säger lagkaptenen och Chelseastjärnan Sam Kerr till The Guardian och fortsätter om det uppmärksammade tilltaget:

– Vi är väldigt stolta över det.

Efter mycket debatt godkänner IOK (Internationella olympiska kommittén) vissa manifestationer och protester i årets OS – något som tidigare inte har varit tillåtet.

Detta under förutsättning att de sker före eller efter själva tävlingen, inte under prisceremonier eller mot specifika länder, organisationer eller människor.

Både de svenska fotbollsdamerna och motståndaren USA knäböjde mot rasism och för mänskliga rättigheter före avspark i Tokyo i onsdags. Det gjorde även Australiens motståndare Nya Zeeland, medan de australiska stjärnorna valde en egen väg.

– Vi kände att vi inte bara ville följa med strömmen, säger Kerr.

– Vi ville göra något som är relevant för vårt land, visa enhet inom gruppen och låta alla känna att de var representerade.

Kerr gjorde ett av Australiens mål i premiären.

Tameka Yallop det andra.

– Vi står självklart upp mot rasism, sade Yallop på presskonferensen efter matchen enligt australiska medier.

– Vi ville inte bara visa stöd för och representera Kyah Simon och Lydia Williams (spelarna med aboriginskt ursprung) i vårt lag, utan alla i den australiska ursprungsbefolkningen.

Läs mer:

Landslaget fortsätter att knäböja i OS: ”Viktigt att få manifestera för mänskliga rättigheter”

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt