Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/australiens-regering-djokovic-en-fara-for-samhallet/

SPORT

Australiens regering: Djokovic en fara för samhället

Bild 1 av 2 Novak Djokovic tvingas lämna Australien.
Foto: William West/AFP
Bild 2 av 2 Novak Djokovic tvingas lämna Australien.
Foto: Mark Baker

Klockan 23.30 på lördag, svensk tid, står det klart om tennisstjärnan Novak Djokovic kommer att utvisas ur Australien eller om han får försvara sin titel i Australian Open.

Under fredagen har världsettan hörts av immigrationsmyndigheterna.

Några timmar efter det att Djokovic landat kom beskedet från den australiska gränskontrollen att han inte fick komma in i landet och att hans visum drogs in. Gränskontrollen konstaterade att Djokovic inte hade kunnat visa uppgifter som gjorde att han kunde släppas in i Australien.

På fredagen slog den australiska regeringen fast att Djokovics närvaro under den två veckor långa turneringen ”skulle kunna riskera människors liv och störa ordningen i samhället” eftersom vaccinationskritiker skulle kunna få stöd för sina åsikter.

Djokovic testades positivt för covid-19 redan 2020 efter att ha spelat några uppvisningsmatcher som han själv arrangerat i Serbien och i Kroatien, matcher där deltagarna inte följde coronarestriktionerna.

Det var den 5 januari som Novak Djokovic landade på Tullamarineflygplatsen utanför Melbourne för att delta i Australian Open som startar nu på måndag. Men i stället för att snabbt ta sig igenom inresekontrollen stoppades han av australiska myndigheter. Anledningen uppgavs då ha varit att han inte fyllt i rätt typ av visumansökan.

Novak Djokovic är ovaccinerad mot coronaviruset, något tennisstjärnan meddelade i intervjun med gränsmyndigheten på flygplatsen.

Några timmar efter det att Djokovic landat kom beskedet från den australiska gränskontrollen att Djokovic inte fick komma in i landet och att hans visum drogs in. Gränskontrollen konstaterade att Djokovic inte hade kunnat visa uppgifter som gjorde att han kunde släppas in i Australien.

Tennisstjärnan sattes i karantän på ett asylhotell. I måndags, efter fem dagar, gav en domstol i Melbourne tillbaka Djokovic hans visum. Men på fredagen drogs världsettans visum in för andra gången efter ett beslut av Australiens migrationsminister Alex Hawke. Djokovic överklagade beslutet och en domstol inledde ett första förhör på fredagsförmiddagen svensk tid.

Vid 22-tiden på fredagen förhördes så Novak Djokovic åter, den här gången av immigrationsmyndigheten.

Den slutliga förhandlingen, som genomförs i Australiens federala domstol, hålls söndag morgon lokal tid, klockan 23.30 svensk tid på lördagen. Då avgörs om Djokovic kommer att få möjlighet att försvara sin titel.

Den 34-årige världsettan är regerande mästare i Australian Open, han har vunnit de tre senaste upplagorna av turneringen och har ytterligare sex titlar i Melbourne sedan tidigare. Om han hade vunnit årets turnering skulle han satt rekord i antal Grand Slam-titlar på herrsidan, 21 stycken.

Ämnen i artikeln

Tennis

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt