Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 21:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/autism-inget-hinder-for-att-bli-bast-i-golf/

Sport

Autism inget hinder för att bli bäst i golf

00:50. Matilda Jonssons diagnos hindrar henne inte från att spela golf mot de bästa.

DEGERFORS. Matilda Jonsson är 16 år och har diagnosen atypisk autism. Men den hindrar henne inte från att spela golf mot de bästa.

– Jag har jobbat så hårt med min diagnos att jag inte riktigt märker av den längre, säger Matilda som tilldelats Göran Zachrissons stipendium på 20.000 kronor. 

Möt tonåringen från Degerfors som lämnat paragolfen och som nu rankas som Sveriges bästa i sin ålderklass.

Vi befinner oss på Degerfors golfklubb i Värmland och Matilda Jonsson kommer till banan med sin pappa Conny.

Det är fortfarande lågsäsong och coronapandemin har stoppat tävlingar som hon normalt skulle spela.

Nu är det träning och sällskapsronder som gäller.

– Klart coronan påverkar jättemycket eftersom jag är en tävlingsmänniska. Jag skulle ändå säga att man utvecklas lika mycket som person och spelare genom att bara träna, säger hon när vi sitter i klubbhuset och pratar innan träningspasset.

På övningsfältet är hon ensam.

Att hon vet hur man klipper till en golfboll råder ingen tvekan om. Hon slår långt, mycket långt. En bra bit över 200 meter.

– Det bästa med golf är att slå långt. Då visar man vad man går för. Men det kan bli snett ibland också, säger hon och skrattar.

Bild 1 av 2 I grundskolan gjorde autismen att Matilda Jonsson fick problem. Golfen har hela tiden funnits där som en fast punkt i tillvaron.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 2 Matilda Jonssons utslag mäter en bit över 200 meter.
Foto: Alexander Mahmoud

Intrycket av Matilda är att hon är en positiv, utåtriktad och glad tjej. Det är inga problem att intervjua henne. Autismen har dock präglat hennes unga liv. Matilda Jonsson hade det tufft i grundskolan. Hon kände sig utanför och hade svårt med den sociala gemenskapen.

– Den diagnos jag har kom skarpt fram först av allt i skolan. Där blev jag stressad och hade svårt att koncentrera mig, säger Matilda och berättar att golfen betytt mycket för henne.

Men även där fanns problem till en början.

– Jag kunde bli stressad om jag hamnade i ett vattenhinder eller över en regelfråga som jag inte hade koll på. Då rörde jag ihop och lade energi på andra saker som jag inte skulle göra.

Matilda Jonsson har spelat golf i hela sitt liv. Hon hade inte ens fyllt två år när hon svingade sina leksaksklubbor första gången. Sedan dess är hon fast. Hon ser de senaste åren som ett genombrott i sin personliga utveckling.

– Jag tror jag har mognat som person. Det är tack vare familjen, vänner och teamet jag har bakom mig. Jag har allt som jag behöver i min golf. Min diagnos påverkar mig inte på samma sätt längre, säger hon.

Studierna går dessutom mycket bättre sedan hon började gymnasiet. Pappa Conny Jonsson som sitter med under intervjun säger:

– Hon har blivit mycket säkrare i allt hon gör om det finns struktur. Hon tar ett stort ansvar för skolarbete och annat. Jag ser ingenting av att hon skulle lida. Det är otroligt vilken utveckling. Det är en fröjd att vara med på hennes resa. Jag känner ingen oro, säger han.

Matilda Jonsson – en framtida stjärna i svensk golf.
Matilda Jonsson – en framtida stjärna i svensk golf. Foto: Alexander Mahmoud

Matilda Jonsson har haft en fantastisk utveckling även inom golfen.

Hon har lämnat paragolfen med flera segrar och är nu rankad som Sveriges bästa 17–åring enligt SGF-rankning med ett handicap på +3,1. Förra året vann hon junior-SM i matchspel.

Skillnaden mellan att tävla i paragolf och traditionell golf är stor.

– I paragolfen är det mer skratt och glädje. Alla pratar med alla och det är inte lika seriöst. När jag nu kommer till elittävlingar kanske man inte pratar så mycket med andra. Alla är så fokuserade på sitt och är i sin egen lilla bubbla, säger Matilda som gillar konkurrensen.

– Det är roligare att möta dem som är i sin egen ålder på den nivå som man själv vill vara på.

Framgångarna har kommit tack vare massor av träning. Hon är på golfbanan i Degerfors eller i Kumla varje dag.

– Det är jättekul. Man tränar så mycket att man tänker att det kommer framgångar. Men att det kom så fort och så många. Jag var inte riktigt beredd på det, säger hon och berättar:

– Jag har tränat enormt mycket. Helheten i mitt spel har blivit bättre. Men framför allt närspelet. Det har alltid varit min svaga punkt. Jag har alltid gillat att slå långt, säger hon.

”Jag vill komma med i flicklandslaget och senare bli proffs. Drömmen är att få spela på LPGA–touren i USA i framtiden”, säger Matilda Jonsson.
”Jag vill komma med i flicklandslaget och senare bli proffs. Drömmen är att få spela på LPGA–touren i USA i framtiden”, säger Matilda Jonsson. Foto: Alexander Mahmoud

Matilda satsar stenhårt på sin sport.

– Jag förmodar att kroppen håller och att jag har motivationen kvar i många år till. Jag vill ju vara en av de bästa och har nu nått ett av mina mål, att vinna en elittävling.

Vad siktar du på nu?

– Jag vill komma med i flicklandslaget och senare bli proffs. Drömmen är att få spela på LPGA–touren i USA i framtiden.

Den unga värmländskan har tidigare fått Henrik Stensons stipendium två gånger och belönas nu med Göran Zachrissons stipendium.

– Jag har två förebilder, en på herrsidan och en på damsidan. Det är Henrik Stenson och Annika Sörenstam. Stenson är ambassadör för paragolflaget och betyder mycket. Han visar att det är okej att ha en diagnos och vara lite annorlunda. Även hans meriter är imponerande. Dessutom är han en härlig person.

Och Annika Sörenstam:

– Annika uppmuntrar unga tjejer att tävla och ger oss inspiration och det tycker jag är fantastiskt. Hennes meriter kan man ju bara drömma om.

Vad betyder det att du fått Göran Zachrissons stipendium?

– Jättemycket. Han är både min och pappas idol att lyssna på. Vi hoppas han kommer tillbaka i rutan. Stipendiet gör det möjligt för mig att att komma ut på brittiska öarna och spela golf. Det ser jag fram emot.

Hur mycket längtar du efter att tävlingssäsongen ska starta?

– Otroligt mycket eftersom jag är en tävlingsmänniska. Jag tror jag aldrig tränat så mycket som nu. Klart man vill gå ut och visa vad man går för, säger hon.

En träningsdag på hemmabanan Degerfors GK.
En träningsdag på hemmabanan Degerfors GK. Foto: Alexander Mahmoud

 

 

Läs mer:

Satte världsrekord för 12-åringar – siktar högre mitt i krisen

Alpintalangens dröm under coronapandemin: Snö