Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Avdic ska hitta tillbaka i AIK: Jag har lärt mig mycket

Kravet från supportrarna är SM-guld. Sportchefen Björn Wesström säger också att målet är att nå ända fram. På onsdagen visade klubben upp fyra nya spelare som ska vara med på segertåget.

Rapport från en träningspremiär för AIK

Han lämnade allsvenskan som skyttekung, gjorde 17 mål för Elfsborg 2010, och nu lanserar AIK Denni Avdic som en potentiell allsvensk skyttevinnare. Dessutom är det han som ska försöka ersätta Henok Goitom.

Frågan är om han känner av trycket?

– Inga problem alls, menar Avdic. Jag kommer göra allt för att göra mål, poäng och vinna matcher. Hur långt det räcker får vi se.

Efter succéåret 2010 valde Avdic att söka lyckan i tyska Werder Bremen där det blev mer spel i andralaget än i Bundesliga. Han gick vidare till Holland där han spelade för Zwolle, AZ Alkmaar och Herakles.

– Det har varit mycket upp och ned men jag har spelat med många duktiga spelare och lärt mig mycket, menar Denni Avdic.

Nu har han skrivit ett treårskontrakt med AIK. Sedan flytten från Elfsborg har han gjort futtiga tolv mål på 77 matcher, trots det är det inget fel på självförtroendet.

– Jag är en spelare som ska producera poäng och hoppas kunna göra det. Jag vill spela längst fram och det AIK jag känner till spelar oftast med två forwardar, det passar mig väldigt bra.

Elfsborgs tränare Magnus Haglund kunde inte dölja sin besvikelse över att 27-årige Avdic svek sitt gamla lag.

– Jag har inte lovat Elfsborg någonting, men jag förstår dem, jag tränade nästan två månader med klubben. Det normala steget hade varit att gå tillbaka till Elfsborg men i slutänden gäller det att ta det som är bäst för mig och familjen.

Finländaren Eero Markkanen är tillbaka i klubben som han 2014 lämnade för storklubben Real Madrid. Han handplockades till andralaget Real Madrid Castilla av Zinedine Zidane, som nu tagit över A-laget, men skador gjorde att han bara spelade tio matcher och hann med två mål.

– Det var ett tufft år men jag lärde mig mycket, jag har fått en bättre teknik, menar 24-årige Markkanen. Zidane var väldigt krävande, han visste exakt vad han ville ha ut av laget.

Nu sitter han i soffan på träningsanläggningen i Karlberg och hoppas på en omstart i AIK.

– Förhoppningsvis vinner vi guldet i år.

Elaka rykten talade om en viktökning på 18 kilo.

– De fanns aldrig, säger Markkanen med ett skratt.

Daniel Sundgren, Guld-Garys grabb, ska försöka ta en plats som högerback. Han är tillbaka i klubben som han började i som knatte, de senaste fyra säsongerna har 24-årige Sundgren tillbringat i superettan med Degerfors.

– Det har alltid varit en dröm att spela i AIK, så är det ju. Jag har lärt mig mycket i Degerfors, det ska nog gå bra det här.

Mittfältaren Amin Affane, 21-åringen som redan som 16-åring gick till Chelsea som ungdomsproffs, är från Göteborg men hade ingen tanke på att gå till IFK Göteborg.

– AIK är största klubben i Sverige och här finns förutsättningar för att jag ska fortsätta att utvecklas.

Affane, som haft kontrakt med klubbar som Cottbus, Wolfsburgs andralag och Bielefeld, vill egentligen inte tillbaka till Sverige och allsvenskan.

– Men när jag hörde att AIK var intresserade så kände jag att det är den klubb i allsvenskan som känns mest som utomlands, jag har alltid följt och gillat AIK. Jag gillade deras stil när klubben tog SM-guld 2009.

En högerback, en mittfältare och två forwardar. Frågan är om det räcker för att ta hem Lennart Johanssons Pokal till Solna i början av november.

– Jag blir inte jätteförvånad om det kommer in någon spelare till, säger Björn Wesström.

Rapport från en träningspremiär för AIK

Var?

Skytteholms A-plan.

Vilka?

AIK:s allsvenska fotbollsspelare gjorde sin första träning för säsongen.

Väder och vind?

Sol, ingen vind och åtta minusgrader.

Var alla med?

Nej, Patrik Carlgren är med landslaget i Abu Dhabi, kollegan Oscar Linnér är med ungdomslandslaget och Ebenezer Ofori kommer tillbaka på fredag. Assisterande tränaren Nebojsa Novakovic saknades också.

Vilken AIK-tränare fick åka på elittränarkonferensen till Abu Dhabi?

Ingen. ”Vi har Axén där” (AIK-ledare som vill vara anonym syftar på att Örebros tränare Alexander Axén, han med AIK-tatueringen, finns på plats.

Någon i kortbyxor?

Nej, så tuff är ingen AIK-are. Det var annat på Johan Mjällbys tid.

Publik?

Djurgården hade nio åskådare i måndags, Hammarby 25 i tisdags, nu var det lapp på luckan. Drygt 2 000 fans strömmade in på den lilla idrottsplatsen ett stenkast från rivningskvarteret där Råsunda låg.

Stämningen?

Fyrverkerier, bengaler runt hela plan och en drönare som cirkulerade över plan. Dessutom fullsatt, det blir inte så mycket större än så här.

Första ramsan?

”SM-guld, SM-guld, SM-guld”.

Kändisar?

Stefan ”Sir Väs” Söderberg, legendarisk värvarkung, hade en heldag där fotboll på Skytteholm ingick som en ingrediens, klubbens ordförande Johan Segui gick barhuvad annars var det mest en massa svarta mössor med tryck på som ”norra ståplats”, ”boxning” och ”västra”

Vad tränade man på?

Först en rejäl uppvärmning under nye fystränaren Johan Svensson. Sedan bollövningar och spel som kan liknas vid tvåmål.

Vem var populärast?

Ingen av nyförvärven Denni Avdiic, Eero Markkanen, Daniel Sundgren eller Amin Affane kunde mäta sig med lagkaptenen och julvärden Tomte-Nisse Johansson.