Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 21:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/avstangde-stjarntranarens-kollega-anordnade-traningslager-i-sverige/

Sport

Avstängde stjärntränarens kollega anordnade träningsläger i Sverige

Alberto Salazars avstängning kastar en skugga över Nike, IAAF-ordföranden Sebastian Coe och nästa friidrotts-VM. Foto: Kin Cheung/AP

DOHA. Den avstängde stjärntränaren Alberto Salazar har ett nära förhållande till Jama Aden, en somalisk kollega som anklagas för att ha dopat sina löpare och anordnade träningsläger i Sverige. Affären Salazar kastar också sin skugga över Internationella friidrottsförbundet, storsponsorn Nike och VM i Eugene 2021.

Beskedet att Alberto Salazar stängs av i fyra år för brott mot dopningsreglerna skakar friidrottsvärlden. Den amerikanske långdistanstränaren, som bland annat guidat britten Mo Farah till sex VM-titlar och fyra OS-guld, fråntogs omedelbart sin ackreditering för VM i Doha när domen blev känd.

Den kommer minst sagt olägligt för en sport som kämpar för att återupprätta sitt rykte, skamfilat efter år av dopningsaffärer och det korrumperade välde som den tidigare ordföranden i Internationella friidrottsförbundet (IAAF) Lamine Diack skapade.

Läs mer: Far och son Diack manipulerade en hel idrottsvärld 

Salazar är inte bara tränare bland annat för Sifan Hassan, VM-guldmedaljören på 10.000 meter i Doha, utan även ledare för Nike Oregon Project, en träningsgrupp sponsrad av den amerikanska utrustningsjätten, och som lockat till sig några av världens främsta löpare, bland dem Mo Farah. Nike har satsat enorma summor på projektet för att få fram främst amerikanska stjärnor på långdistans.

Dopningsdomen kastar en skugga över både brittens och Hassans framgångar, men också Nikes engagemang.

Salazar fälldes med hjälp av visselblåsare.

– Idrottare i de här fallen tog modet till sig och talade ut och avslöjade sanningen, sade Travis Tygart, chef för den amerikanska dopningsbyrån Usada, som utrett fallet.

Salazar, som är född på Kuba och vann New York Marathon tre gånger i följd i början på 80-talet, delgavs misstanke av Usada 2017 och fälldes av en skiljedomstol för att ha möjliggjort dopning vid Nikes löparprojekt.

– Jag är chockad över domen, sade Salazar i ett uttalande på Nike Oregon Projects hemsida.

Salazars kollega Jama Aden har haft träningsläger i Sverige. Foto: Johan Wallerstein

Men för många inom friidrottsvärlden var det bara en fråga om när verkligheten skulle komma i fatt honom, så som den gjorde för hans somaliske kollega Jama Aden, som greps vid en razzia i Spanien 2016 och nu hotas av drygt fyra års fängelse.

Aden, som bland annat tränat, den etiopiska medelsdistanshållaren och världsrekordhållaren Genzebe Dibaba, anklagas också för att ha dopat sina idrottare. DN har tidigare berättat om Adens nära förhållande till svensk friidrott, då han under flera år använde Sverige som bas för sina träningsläger.

Efter ett av dessa läger, i Sollentuna friidrottsgymnasiums lokaler, hittades sprutor som innehöll det dopningsklassade preparatet epo. 

Aden har under flera år fungerat som förbundstränare i VM-landet Qatar. 

IAAF har kritiserats hårt för valet av Qatar som VM-land och efter domen mot Salazar lär även kritiken mot nästa VM-arrangör växa.

Eugene är en stad starkt förknippad med Nike.

Salazar är god vän med företagets grundare, Phil Knight.

Eugene fick VM sedan Göteborg myglats bort från omröstningen av Lamine Diack.

Hans efterträdare, Sebastian Coe, stod tidigare på Nikes avlöningslista.

Coe har gjort mycket för att rensa upp i det träsk Diack lämnade efter sig, men affären Salazar riskerar att blotta ännu mer av det mygel som förgiftar friidrotten. Ingen blir förvånad om det kommer fler avslöjanden den närmaste tiden.

Johan Esk: Det här är som om Guardiola dopat sina spelare