Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Bäckström bidrog med fyra assist när Washington blev playoffklart

Washington Capitals Alex Ovechkin tar tag i Tampa Bay Lightnings Victor Hedman i första perioden när lagen möttes i Florida.
Washington Capitals Alex Ovechkin tar tag i Tampa Bay Lightnings Victor Hedman i första perioden när lagen möttes i Florida. Foto: Chris O'Meara/AP

Tampa. Nicklas Bäckström bidrog med fyra assist när Washington slog Tampa med 5–3 och blev första lag klart för playoff.

André Burakovsky var tillbaka efter 15 matcher och gjorde allt rätt utan att få sätta en puck. Båda tycker årets lag är bättre än fjolårets vid den här tidpunkten.

När Nicklas Bäckström, Alexander Ovetjkin och T.J. Oshie spelade som de gjorde i natt är det världens bästa hockeykedja.

De spelar inte hockey, de leker hockey och allt ser ut att gå så oerhört enkelt. Som när de gjorde 1–0 i powerplay. Då var också Marcus Johansson inblandad.

Washington bosatte sig i Tampas försvarszon och till slut kom avslutet. Bäckström, ganska långt ut i zon, passade Marcus Johansson i höjd med mållinjen vid sidan av mål. Johansson direktpassade in i slottet där T.J. Oshie inledde sitt hattrick med ett direktskott.

Hur många mål har ni gjort med den varianten?

– De har blivit några, svarar Nicklas Bäckström blygsamt och ler nöjt.

– Men det öppnar upp sig för den när vi får lite skott på dem så att de rullar runt och kommer ur position. Då fungerar den bra. Sedan var de lite trötta också i slutet på powerplay, fortsätter han, liksom för att ursäkta att det såg så lätt ut.

Segern var viktig trots att de mötte ett skadesargat Tampa. Trots att Washington tagit mest poäng hade de bara en seger på de senaste sex matcherna och coachen Barry Trotz talade om att det var en ”måste-vinna-match”.

– Vi vill vinna varje match men det var mycket bättre fokus i kväll. Vi spelade bra med pucken, kom ut med bra fart och spelade smart. Alla fyra kedjorna skapade. Det är det vi måste, säger Bäckström, som också medger att det varit lite struligt efter lagets lediga vecka.

Om du jämför årets lag just nu med fjolårets vid samma tidpunkt, vad är skillnaderna?

– Förra året hade vi så många poäng att vi slutade spela och bara gick och väntade på slutspelet. Men det är så tajt i vår division i år och alla vill slåss om den där förstapositionen. Det kommer att bli ett race hela vägen in.

Washington har nu 100 poäng, men skuggas av Columbus på 98 och Pittsburgh på 97 i en Metropolitan Division som är NHL:s klart bästa.

Är det en fördel för er i år?

– Vi får se. Men det är klart det är bra att det blir som slutspelsmatcher här i slutet. Känns också som att lagen spelar mer defensivt nu är tidigare under säsongen. Inte bara mot oss utan överlag i ligan.

Jag ber André Burakovsky göra samma jämförelse mot ifjol.

– Förra årets och årets väldigt lika. Vi har fått in Lars (Eller) som gjort ett jäkla bra jobb. Trots att det vart lite upp och ner tror jag vi har en bättre chans i slutspelet i år. Vi har ett lag som känner oss mer bekväma med slutspel, säger han.

Är ni revanschsugna också?

– Det är klart. Två år i rad nu där vi förlorat i andra rundan efter att vi varit i toppen av ligan och vet att vi kan slå vem som helst. Vi har lärt oss en läxa och vet vad vi ska göra, svarar Burakovsky.

Washington förstärkte med backen Kevin Shattenkirk, som producerat en hel del sedan han kom.

Vad tillför han till ert redan starka spel?

– Han är otroligt smart och otroligt bra med pucken. Han tillför mycket och varje gång han har pucken gör han något bra av den, säger Nicklas Bäckström.

Som extra skyttealternativ för dig i powerplay?

– Absolut. Inte för att John Carlson och (Matt) Niskanen inte var det. Men Shattenkirk är så bra med pucken och lägger bra pass också. Han kommer att bli jättenyttig för oss. Vi har tre bra backpar. Eller egentligen åtta riktigt bra backar utifall något skulle hända. Det känns bra. Vi har bredd.

Fyra assistpoäng från dig och upp på 54 där du nu är bara en poäng efter ledande Connor McDavid, hur känns det?

– Jag tänker inte så mycket på det. Det har jag inte gjort förut heller när jag varit där, men det är klart att det är roligt att vara där uppe. Det har känts bra hela säsongen och jag har fått vara skadefri. Jag har fått vara med och bidra och då får man självförtroende.

Om André Burakovskys comeback säger han så här:

– Han gjorde det bra. Märktes att han åkt mycket skridskor. Han hade bra ben i kväll.

– Tyckte det kändes bra. Min tajmning var lite off, men jag har ju inte spelat på 15 matcher och inte fått känna på pucken mycket. Lite rostig var man väl. Mitt skott var lite si så där, men benan bra och fräscha, löd Burakovskys egen bedömning av sin comeback.

Han blockade ett skott mot Detroit för drygt en månad sedan. Skottet tog illa på högerhanden och skadan höll honom borta från spel i 15 matcher. Han är inte helt återställd, men efter att ha rådgjort med en läkare var han tillbaks i spel igen.

– Det gör lite ont när jag skjuter, men det kan inte bli värre av att jag spelar, säger André, som var i mycket bra form när det hände.

Han hade elva mål och 18 assist och utan honom har Washington bara vunnit sju av 15 matcher. Hans kedjekompisar Lars Eller och Brian Connolly har bara gjort sju ynka poäng och laget har sjunkit till 20:e plats i ligan vad gäller gjorda mål.

Under skadefrånvaron har han gett underkroppen tuff träning, då han inte kunde använda händerna.

– Det var typ det enda jag kunde göra. Jag har kört skridskoåkning varje dag riktigt hårt. Det har varit ett helvete, men det har betalat av sig. Fysiskt är jag i toppform, säger skåningen och det märktes.

Speciellt i andra perioden där han fick hoppa in med Jevgenij Kuznetsov och Justin Williams då Marcus Johansson tvingades bryta matchen på grund av sjukdom.

Burakovsky hade tre jättelägen att göra mål och där märktes avsaknaden av puckkänsla en aning. Men han sköt fem skott i andraperioden. Lika mycket som Ovetjkin skjutit på hela matchen så långt.

Efter tredje perioden slutade André Burakovsky på sju skott på mål, samma som Ovetjkin. Han fick en assist på 3–2 som Williams styrde in.

Nikita Kutjerov gjorde två av Tampas tre mål. Det första var hans 100:e i NHL. Totalt har han gjort 33 av dem den här säsongen.

Coachen Jon Cooper plockade återigen ihop Victor Hedman med Anton Strålman i andra perioden.

I fredags var Steven Stamkos för första gången med fullt ut på en träning med laget. Det var i mitten av november han skadade minisken så illa att det krävdes operation. När han är tillbaka i spel igen kunde han dock inte ge besked om:

– Jag har varit en hel del upp och ner under rehabiliteringen. Det har varit stunder där jag trott att det aldrig skulle bli bättre. När det är 100 procent, då är jag tillbaka igen, sa Stamkos i fredags när han första gången uttalade sig i amerikanska medier sedan skadan.