Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 14:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/bahta-driver-sitt-fall-vidare-till-hogsta-domstolen/

Sport

Bahta driver sitt fall vidare till Högsta domstolen

Meraf Bahta efter Diamond League-tävlingen i Zürich 30 augusti 2018. Foto: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån

På lördagen inleder Meraf Bahta på allvar sin satsning mot att ta en VM-plats med ett höghöjdsläger i Schweiz.

– Meraf är revanschsugen. Jag tror att allt det som hänt har gjort henne starkare, säger Ulf Björklund, en av huvudpersonerna i historien som kostat friidrottsstjärnan ett års avstängning.

Ulf Björklund är Meraf Bahtas extrapappa. Det var friidrottstränaren i Hälle IF och hans fru som tog hand om löparlöftet när hon 2008 flydde förtrycket i sitt hemland Eritrea och sökte sig till Sverige för att fortsätta sin karriär.

Det var också Björklund som ansvarade för den vistelserapportering, som förra sommaren innebar att Bahta prickades för tredje gången och senare blev avstängd för brott mot dopningsreglerna.

Nu sitter han hemma i huset i Kode på Västkusten och ser tillbaka på händelser han helst varit utan.

– Det har varit ett väldigt tråkigt år, men Meraf har klarat det bättre än man skulle kunna tro, tror jag i alla fall, säger Björklund.

Han beskriver de elva åren sedan Bahta flydde till Sverige som en berg-och dalbana: de många sömnlösa nätterna när hon hotades av utvisning, den enorma glädjen när hon blev Europamästare på 5.000 meter 2014, den hemska känslan i kroppen när han insåg att hon blivit anmäld för brott mot dopningsreglerna.

Björklund är fortfarande upprörd över att det som han menar så uppenbart är ett mänskligt misstag har fått så allvarliga konsekvenser och att en löpare som vill stå för ren idrott fått en negativ stämpel på sig. Samtidigt vet han att dopningsreglerna är obarmhärtiga.

Den första pricken fick Bahta för att hon var två veckor för sen med att lämna in sin vistelserapportering för kommande kvartal. De två andra för att hon inte befann sig på den plats hon angett. 

Björklund är mest upprörd över den stelbenta behandlingen av pricken där Bahta angett att hon skulle vara i Göteborg när hon befann sig på landslagsläger i amerikanska Flagstaff. Han berättar att man angett att hon var i USA, men att man för den dagen som dopningspolisen knackade på hennes dörr i Göteborg och inte fick svar ändrat vistelseort eftersom hon skulle tävla i USA.

– Vi vet inte hur det här har gått till, men på något sätt har den ändring vi gjorde försvunnit. I stället återgår systemet då till den hemadress som Meraf angivit. Dopningspolisen menar alltså att Meraf skulle ha åkt från Kalifornien till Göteborg och sedan tillbaka på två dagar. Det är ju fullständigt vansinnigt, säger han.

Vid en kontroll har administratören av systemet inte kunnat se att någon ändring gjorts den aktuella dagen.

Björklund, som skötte om Bahtas rapportering eftersom hon själv inte tyckte att hon behärskade systemet, berättar att man efter den första prickningen 2017 beslöt att även tränaren Ulf Friberg och förbundskapten Karin Torneklint skulle hjälpa till. Efter den andra prickningen blev det än mer skarpt läge.

Torneklint säger till DN att förbundet på den tiden inte hade befogenhet att gå in i systemet och därför inte kunde utföra kontroller.

– Det vi kom överens om var att Ulf Björklund skulle fortsätta sköta rapporteringen och att en till person skulle hjälpa till samt att även Meraf skulle kunna titta på det här. Själv var jag också i kontakt med Riksidrottsförbundet (RF) för att hitta lösningar, säger Torneklint och förklarar att RF av integritetsskäl hade svårt att hitta sådana.

I dag har förbundet möjlighet att kontrollera sina idrottares uppgifter, men inte ändra. 

Björklund säger att han inte vill skylla ifrån sig, men medger att upplägget inte var vattentätt eftersom han inte var den som skötte Bahtas bokningar.

– Jag fick ofta informationen i tredje hand och så här i efterhand kan man väl konstatera att det var fel ordning på ansvaret, säger han.

Meraf Bahta firar med sina ”svenska föräldrar” Ulf och Bodil Björklund efter sitt EM-guld på 5.000 meter i Zürich 2014. Foto: MIKAEL SJÖBERG / EXP / TT

Det hindrar inte att Bahta och Björklund nu jagar upprättelse. Efter att ha fått sin friande dom i Dopingnämnden fälldes Bahta av Riksidrottsnämnden, svensk idrotts högsta instans. Genom sitt juridiska ombud, Thore Brolin, överklagade hon till Svea hovrätt, som valde att inte ta upp hennes fall. Enligt Björklund tänker man nu överklaga till Högsta domstolen, även om det naturliga vore att överklaga till den internationella idrottens högsta instans, skiljedomstolen Cas. Han säger att han personligen gärna skulle lägga hela saken bakom sig, men att det är Bahta som vill driva sitt fall vidare.

– Meraf är besviken och accepterar inte det sätt som hon har blivit behandlad på och den långa tid som det tog innan hon fick sin dom. Hon vill ha upprättelse och jag förstår henne, säger Björklund.

Den ettåriga avstängningen löper ut vid månadsskiftet. Den 1 september är hon fri att tävla igen. Men redan den 6 september är sista dag att anmäla aktiva till VM i Qatar. Det innebär att hon bara har fem dagar på sig för att kvala in till säsongens stora mästerskap.

1.500 och 5.000 meter går inte att kombinera i Doha, så det skulle kunna bli tal om ett försök att kvala på 10.000 meter, grenen där hon tog EM-brons i fjol.

Både Ulf Björklund och Karin Torneklint tror att en VM-start är möjlig, men betonar att det handlar om vilken form som Bahta kan hitta den närmaste månaden.

Meraf Bahtas tränare Ulf Friberg svarar på sms när DN ber om en intervju med honom.

”Hon försöker träna på under augusti och komma igång lite bättre, så får vi se om det blir några tävlingar i september eller inte. Det viktigaste är att Meraf mår bra efter ett tufft år där hon efter ett osakligt mediedrev, som saknar motstycke, i mångas ögon ses som en dopad aktiv. Det är tragiskt då hon förmodligen är den svenska friidrottare/idrottare som testats mest de senaste fem åren och aldrig undvikit eller hållit sig undan en kontroll.”

På lördagen reser Bahta till Sankt Moritz för ett flera veckor långt höghöjdsläger tillsammans med flera andra svenska landslagslöpare. Enligt reglerna får Bahta börja delta i landslagsaktiviteter när det återstår två månader av avstängningen.

Ulf Björklund ser fram mot att berg-och-dalbanan ska vända uppåt igen. Han känner stor glädje över att ha hjälpt till att lotsa fram Bahta till världstoppen och tror att 30-åringen har mycket kvar att uträtta.

– Vi ser alla fram mot OS i Tokyo nästa år. Det är det stora målet, säger han.

Hur skulle du beskriva din och Merafs relation i dag?

– Den har inte påverkats. Den är lika bra som den alltid varit.

DN har sökt Meraf Bahta.