Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 06:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/barcelona-toppar-inkomstligan-drar-in-nio-miljarder/

Sport

Barcelona toppar inkomstligan – drar in nio miljarder

Barcelona toppar spanska La Liga före Real Madrid. Likadant ser det ut i toppen av fotbollens inkomstliga. Foto: Mosa'ab Elshamy/AP

Barcelona har gått om Real Madrid – och blir därmed blott tredje klubb någonsin att toppa fotbollens penningliga. 

Barcelona har gått om Real Madrid – och blir därmed blott tredje klubb någonsin att toppa fotbollens penningliga. 

Konsultbolaget Deloitte har släppt sin årliga Football Money League – en lista över fotbollsklubbarna med störst intäkter i världen. 

Det största utropstecknet på listan är att Barcelona tagit över förstaplatsen från Real Madrid. Prestigefyllt för den katalanska klubben, som hade intäkter på 8,97 miljarder kronor under 2018/19. Uppsvinget förklaras delvis med att Barcelona återtagit kontroll över souvenirförsäljning och sponsorverksamhet från externa aktörer. 

Barcelona blir därmed den tredje klubben, ihop med Real Madrid och Manchester United, att toppa Deloittes pengaliga sedan den drog igång i slutet av 1990-talet. 

I England är Manchester United fortfarande klubben med störst omsättning. Men utmanarna Manchester City och Liverpool har närmat sig rejält i den senaste undersökningen. Även Tottenham har tagit stora kliv, och gått om Londonrivalerna Chelsea och Arsenal. 

Förklaringen är framför allt framgångar i Champions League. 

Man City, Liverpool och Tottenham gick alla långt i turneringen förra säsongen, medan Arsenal, Chelsea och Man United inte kvalade in. 

– Betydelsen av att delta och prestera i Uefas klubblagsturneringar för en klubbs intäkter är uppenbar i London och nordväst. Uppgången för Liverpool, Manchester City och Spurs drivs av att de nådde Champions Leagues utslagsfas, säger Sam Boor, chef på Deloittes sportavdelning, enligt The Guardian. 

Den här säsongen stormar Liverpool fram i Premier League, medan Manchester United återigen riskerar att missa Champions League. Ett historiskt tronskifte kan vara nära förestående. 

– Den relativa nedgången för Arsenal är ett direkt resultat av att inte delta i Champions League för andra året i rad, ett öde som också kan inträffa i Manchester United, säger Sam Boor. 

Samtidigt visar Deloittes undersökning att tv-avtal är av enorm betydelsen för de europeiska giganterna. Sändningsrättigheter utgör i genomsnitt 44 procent av en storklubbs intäkter. 

Övergångssummor ingår inte i Deloittes undersökning. 

I Sverige är Malmö FF den klubb som har klart störst omsättning. 2018 uppgick klubbens intäkter till 342,9 miljoner kronor (övergångssummor inräknade) – alltså 8,63 miljarder mindre än Barcelona...