Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 08:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/barnpassning-darfor-foll-valet-pa-norge/

Sport

Barnpassning – därför föll valet på Norge

En av anledningarna till att tidigare Djurgårdskaptenen Mia Jalkerud valde Norge: Nya Klubben erbjuder barnpassning.
En av anledningarna till att tidigare Djurgårdskaptenen Mia Jalkerud valde Norge: Nya Klubben erbjuder barnpassning. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Både Mia Jalkerud och sambon, isländska målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir, lämnade Djurgården för norska klubben Arna-Bjørnar.

För SVT berättar målskytten nu varför damallsvenskan fick foten till förmån för Norge: Barnpassning.

Den gångna säsongen tog Mia Jalkerud en paus från toppfotbollen, eftersom hon och Gunnarsdottir inte fick ihop vardagspusslet med snart ettåriga tvillingarna. Isländskan kom tillbaka till målburen i slutet av säsongen efter att ha tränat sig tillbaka efter förlossningen.

Efter tio år i Djurgården ville Jalkerud gärna vara kvar men den tidigare lagkaptenen hade inte tränarens stöd, säger hon. Dessutom löser den norska klubben ett praktiskt problem.

Barnen ska börja i förskola men under träningar och matcher kommer också en person att finnas behjälplig som barnvakt.

– Kul att någon klubb vill hjälpa, säger Jalkerud till SVT.

Paret har tidigare varit kritiskt till damallsvenskans syn på barnafödande under karriären och problemen med att kombinera en elitsatsning och familjeliv. I en längre intervju med Aftonbladet i somras talade de öppenhjärtligt om sin syn på frågorna.

För SVT berättar 31-åriga Jalkerud om varför valet föll på en flytt till Norge. Om att det fortfarande är ett problem att man har barn och ska spela fotboll.

– I vår sits är det ännu värre då vi båda ska spela och klubbar kanske bara behöver en av oss. Men det är ingen som har varit intresserad här av att göra den här typen av deal.

Hon är därför tacksam till nya klubben Arna-Bjørnar, när Djurgården inte kunde möta parets önskemål.

– Verkligen all credd till dem för att ha löst det för oss, det är mäktigt. Jag hoppas verkligen att vi kan ge tillbaka.

Mia Jalkerud säger till SVT att hon ser att många svenska klubbar har något att jobba med vad gäller spelare med barn.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt