Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/barshim-vann-guld-i-rafflande-hojdfinal-men-fick-inte-sin-medalj/

Sport

Barshim vann guld i rafflande höjdfinal – men fick inte sin medalj

Mutaz Essa Barshim vann VM-guld på 2,37. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

DOHA. Mutaz Essa Barshim hoppade höjd som i gamla dagar och fick VM att lyfta, men guldmedaljen får han vänta på. Prisutdelningen efter finalrysaren fick ställas in.

Åskådarnas intresse och engagemang har varit ifrågasatt under VM i Doha. På fredagskvällen var det en annan ljudvolym i Khalifastadion, där läktarstolarna plötsligt inte längre gapade tomma.

Mutaz Essa Barshim hoppade höjdhopp så att hemmapubliken äntligen fick något att jubla åt. Qatars nationalidol hade ryggen mot väggen i finalrysaren och klarade 2,33 i sista försöket.

Sedan flög han över både 2,35 och 2,37 i första försöket och försvarade sin titel från London för två år sedan.

Silvret och bronset gick till ryssarna Mikhail Akimenko och Ilja Ivanyuk med 2,35, som båda tävlade under neutral flagg.

Efter finaldramatiken inträffade det märkliga. Prisutdelningen fick ställas in. När Bashir och de andra medaljörerna gjorde sig beredda för att höra Qatars nationalsång hade läktarna tömts och publiken gått hem. Ingen verkade ha informerat hemmafansen om att det fanns mer att jubla åt. Arrangörerna meddelade att ceremonin kommer att genomföras på lördagen i stället.

Det här var kvällen som tillhörde Mutaz Essa Barshim, vars säsong varit en kamp mot klockan. Han har gått från att vara höjdhoppets store dominant till en i mängden av VM-medaljaspiranter.

När det behövdes som bäst var han plötsligt tillbaka i gammalt slag.

Det var i början av juli 2018 i Ungern som Barshim var ytterst nära att slå Javier Sotomayors världsrekord på 2,45. Hans första försök på 2,46 var nära. När han försökte för tredje gången vek sig foten.

Han tvingades ställa in resten av säsongen och sedan dess har han inte varit samme höjdhoppare som vann elva tävlingar i rad 2017 och utsågs till Årets friidrottare.

Tillsammans med sin svensk-polske tränare Stanislaw Szczyrba har Barshim jobbat målmedvetet, men inte nått gamla höjder. Det gjorde han i går och den förste han ville krama om var sin tränare på läktaren.

Barshim är kung av Qatar och lever som en sådan. Han turnerar runt världen med ett stall av medhjälpare, men flyr gärna uppståndelsen i Qatar för lugnet i Sverige. Stora delar av året bor han i en lägenhet i Malmö tillsammans sin svenska hustru Alexandra, som han gifte sig med i Lund härom året.

Inte sällan dyker han upp på mindre tävlingar i Skåne, som i fjol när han efteranmälde sig till Alteticumspelen i Malmö och vann på 2,35.

Barshim, världsmästare i London 2017, blev den förste höjdhopparen som försvarade ett VM-guld. Det lyckades inte ens giganten Javier Sotomayor med. Kubanen vann 1993 och 1997, men fick nöja sig med silvret i Göteborg 1995.

Världens bäste höjdhoppare är bara 28 år och i Eugene om två år lär Barshim ha siktet inställt på ett hattrick.

Läs mer: Efter dubbla protester – Ortega tilldelas VM-brons