Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-10 05:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/bartosz-grzelak-klar-som-ny-aik-tranare/

Sport

Bartosz Grzelak klar som ny AIK-tränare: ”Är ingen trollkarl”

31:30. AIK presenterade Bartosz Grzelak som sin nya chefstränare.

Bartosz Grzelak är klar som ny chefstränare för AIK Fotboll.

Han har tidigare varit assisterande tränare i AIK och senast assisterande förbundskapten för U21-landslaget.

Avtalet mellan parterna gäller till och med den 31 december 2022.

– Det fanns ingen tvekan, även om jag trivts väldigt bra med mitt jobb med U21-landslaget, det har varit en lärorik period, så är det så att det bara finns ett svar när AIK ringer, säger 41-åringen under en presskonferens i Solna.

I måndags meddelade AIK att huvudtränaren Rikard Norling, som ledde klubben till SM-guld 2018, fick lämna sitt uppdrag. 

Bartosz Grzelak under sin första presskonferens som chefstränare för AIK Fotboll.
Bartosz Grzelak under sin första presskonferens som chefstränare för AIK Fotboll. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Under veckan har diskussioner med flera olika kandidater till jobbet förts och nu har alltså efterträdaren presenterats: Bartosz Grzelak.

41-årige Bartosz Grzelak har ett förflutet som spelare i AIK på 90-talet och var säsongerna 2017 och 2018 assisterande tränare för klubbens a-lag.

Från 2012 fram till juni 2017 var han manager för IK Frej.

Sedan 2019 har han varit assisterande förbundskapten för det svenska U21-landslaget.

– Han är den fotbollstränare som jag tror kan hjälpa oss på kort sikt och även göra något väldigt bra för AIK på lång sikt, säger AIK Fotbolls sportchef Henrik Jurelius.

På söndag väntar första matchen för Bartosz Grzelak som huvudtränare för AIK, Kalmar FF borta. Efter fredagens presskonferens väntade ett möte med AIK:s assisterande tränare Patric Jildefalk, men Grzelak har redan en klar bild över hur han vill se sitt nya lag uppträda.

– Det är en attityd jag är ute efter. Jag vill att vi ska spela en offensiv fotboll. Jag vill ha modiga spelare som inte är rädda att göra misstag. Samtidigt vill jag också ha en stabil defensiv. För min del börjar arbetet därifrån, säger han.

Grzelak vill inte recensera den resultatmässigt knackiga tid som AIK har bakom sig i år.

– Men det jag ser är att laget behöver energi och en tro på det vi gör. Jag har sett AIK i nästan alla matcher i år. Allt har inte varit dåligt, vissa saker har varit bra och de ska vi försöka spinna vidare på. Att entusiasmera laget, det är det jag är ute efter i första hand.

AIK måste inse var laget befinner sig i tabellen (tolva) och alla måste ta situationen på allvar, menar Bartosz Grzelak.

– Det kommer inte att komma in en tränare som är trollkarl och drar upp kaniner ur hattar. Alla måste bidra till det här. Spelare ledare och supportrar tillsammans måste skapa en kraft som gör att det inte går att stoppa oss.

Ämnen i artikeln

Fotboll
AIK Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt