Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/baryard-pa-hemmaplan-indiana-har-blivit-varldsvan/

Sport

Baryard på hemmaplan: ”Indiana har blivit världsvan”

Malin Baryard Johnssons och Indiana tävlar den här veckan i Stockholm. Efter det får stoet semester. Foto: Roland Thunholm/Bildbyrån

Malin Baryard Johnssons topphäst Indiana är redo för årets sista show.

Veckans internationella tävlingar på Friends är stoets sista tävling innan hon får en lång semester.

– Ja, med tanke på att nästa år är ett OS-år blir det här den sista inomhustävlingen för ”Indie”, säger Malin Baryard Johnsson.

Inne i Friends arena råder det febril aktivitet. På torsdagen inleds de traditionella hästtävlingarna Sweden International Horse Show, och för Malin Baryard Johnsson väntar fyra intensiva dagar. 

Utöver att tävla i de högsta och mest prestigefyllda hoppklasserna tillsammans med stoet Indiana är Malin sedan några år tillbaka också tävlingarnas sportchef.

– När tävlingarna är över brukar jag vara rätt trött, men det är det värt, säger Malin Baryard Johnsson.

Tävlingarna på Friends blir sista tävlingen på ett bra tag för Malins tänkta OS-häst.

– Efter tävlingarna här får hon en längre vila. I förhållande till OS känns inte vårens inomhussäsong relevant för henne. Det långsiktiga målet är att hon ska vara sitt allra bästa jag under OS, säger Malin Baryard Johnsson.

Elvaåriga stoet Indiana, som ägs av H&M-arvingen Charlotte Söderström, är en häst med stor kapacitet. Men hon är också en egensinnig dam som det har tagit sin tid för Malin Baryard Johnsson att få ordning på.

– I år har hon dock växt till sig, och blivit riktigt världsvan. Det är en stor skillnad mot tidigare, säger Malin Baryard Johnsson.

– Sedan har hon fortfarande dagar när hon är sitt ”värsta jag”. Det beror inte på orutin utan det är hennes personlighet och inget jag varken kan eller vill ändra på. För det är också de egenskaperna som gör henne till den fantastiska häst som hon är, fortsätter Malin med ett leende.

Indiana mästerskapsdebuterade redan i VM 2018 när det svenska laget red hem ett lagsilver. Den långsiktiga planen har dock alltid varit att stoet ska vara som bäst i OS i Tokyo 2020.

– Det är fantastiskt att få göra den här resan med henne. Hon håller mig ung och ser till att jag är på tårna, säger 44-åriga Malin Baryard Johnsson.

Även om Indiana får en längre semester efter veckans tävlingar betyder det inte att Malin Baryard Johnsson får lika lång ledighet. Hemma i stallet i Norrköping har Malin 14 andra hästar som ska tränas och tävlas.

– Eventuellt åker jag med några av dem till Spanien under våren.

Hur lång Indianas semester blir är inte riktigt bestämt.

– Till viss del styr hon det själv. Jag brukar märka på henne när det är dags för henne att komma ut igen.

I juni är det tänkt att det svenska OS-laget i hoppning ska presenteras.

Guide: Sweden International Horse Show