Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/baryards-topphast-sald-kanslosam-dag/

Sport

Baryards topphäst såld: ”Känslosam dag”

Malin Baryard Johnsson tillsammans med Second Chance under prisutdelningen i Falsterbo. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Hoppryttaren Malin Baryard Johnsson har förlorat en av sina topphästar.

Stoet Second Chance är såld till England.

– Det är alltid tufft att skiljas från någon av hästarna, så det var en extremt känslosam dag när hon åkte, säger Malin Baryard Johnsson till DN.

– Hon har varit hos mig i så många år, och tillsammans har vi upplevt väldigt mycket. 

De senaste åren har Malin Baryard Johnsson haft två hästar med sig till de större internationella tävlingarna: Indiana och Second Chance, som kallas för ”Märta” och ägs av Eva Söderström och Margareta Eriksson-Bech som också är stoets uppfödare.

Stoet Indiana är Malins mästerskapshäst och den som går de högsta klasserna, men ”Märta” har också haft en stor roll i Baryard Johnssons tävlingsstall eftersom det under de här tävlingarna också avgörs flera klasser med något lägre hinderhöjd än i Grand Prix-klassen. 

Det är i dem som ”Märta” har fått visa klassen – och också dragit in en hel del prispengar.

Med Malin Baryard Johnsson på ryggen är ”Märta” en speedhäst av världsklass. När tiden är avgörande är ”Märta” ofta med i toppen. Något stoet bland annat visade under de stora internationella tävlingarna på Stadion tidigare i somras då Malin och ”Märta” vann en klass. Några veckor senare i Falsterbo vann ekipaget två klasser.

”Märta” var fem år när Malin Baryard Johnsson började rida henne, men efter sex år har de nu alltså gått skilda vägar.

Stoet är sålt och har lämnat gården utanför Norrköping och flyttat till England. Där kommer hon att ridas av en ung kvinnlig ryttare. 

– Så nu får ”Märta” börja om i juniorklasserna, vilket kommer bli bra.

Malin tackar Margareta Eriksson-Bech och Eva Söderström, ägare och uppfödare, för att alla år som hon har fått rida stoet.

– Redan från start var vår gemensamma plan att vi skulle göra ”Märta” så bra som det bara gick, och sedan skulle vi sälja. Nu var tidpunkten rätt för att sälja, berättar Malin Baryard Johnsson.

– Intresset från olika köpare har varit stort under en lång tid, men för oss har varit viktigt att hon hamnar hos rätt person. Nu vet vi att hon har gjort det.

Kvar hos Malin Baryard Johnsson finns fortfarande Indiana, som ägs av H&M-arvingen Charlotte Söderström. Tillsammans siktar Malin och Indiana på en plats i det svenska OS-laget i hoppning i Tokyo.

Indiana är just nu på väg till New York där Malin och hon kommer att tävla nästa vecka. 

Hemma i stallet har Malin redan ett antal lovande hästar, men jakten på nya pågår ständigt. Under lördagen var hon till exempel och tävlade med en nioårig häst som hon just nu har hemma på prov.

– När jag tidigare har tappat en häst, oavsett om det har varit för att den har gått i pension eller sålts, har det dykt upp något nytt. Sedan behöver inte alltid något nytt vara en ny häst. Ibland har det också varit att en häst som redan funnits i stallet tagit ett nytt steg, berättar Malin.

– Så vi får se vad som händer den här gången.