Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/basketdamerna-drommer-om-os-vi-har-definitivt-chansen-i-kvalet/

Sport

Basketdamerna drömmer om OS: ”Vi har definitivt chansen i kvalet”

Kalis Loyd
Kalis Loyd Foto: Andreas Hillergren/TT

Kalis Loyd är en av tolv spelare som kommande helg ska försöka ta damlandslaget i basket till OS i Tokyo i sommar. 

– Det blir tufft. Men vi har definitivt chansen, säger Spanienproffset.

Förbundskapten Marco Crespi och hans coachstab har haft totalt 20 spelare samlade på en träningscamp i Södertälje senaste veckan. Och med tanke på att två tredjedelar av spelarna är verksamma i bra ligor utomlands har det inte varit något lätt val att krympa truppen.

Landslagsansvarige Fredrik Joulamo konstaterar att konkurrensen om de tolv platserna aldrig har varit tuffare.

Direkt efter att gallringen blivit offentlig på tisdagsförmiddagen åkte truppen ner till belgiska Ostende. Där avgörs kvalet, med start mot Japan på torsdag, och fortsättning mot Kanada på lördag och Belgien på söndag.

Sverige grejade den åtråvärda OS-kvalplatsen när man slutade sexa vid EM i somras. Bara det en bedrift i sig.

Efter att ha förlorat mot Serbien i kvartsfinal bet spelarna ihop och besegrade Ryssland i den följande placeringsmatchen. En seger som innebar att man snuvande ryskorna på OS-kvalplatsen.

– Den känslan, att vi klarade av att vinna när så mycket stod på spel, tar vi med oss in i OS-kvalet, säger Kalis Loyd. 

– Visst, Japan, Kanada och Belgien är högre rankade än vad vi är. Men nu vet vi att vi kan vinna när det gäller. Vi kan slå alla tre lagen om vi får spelet att fungera.

30-åriga Kalis Loyd är åldersmässigt en av veteranerna i laget. Den 188 centimeter långa forwarden gick dock länge under radarn. 

– Jag har aldrig spelat ligabasket i Sverige, bara i basketettan när jag gick på gymnasiet, säger hon.

Född och uppväxt i Malmö fostrades Kalis Loyd i Malbas, flyttade till USA och gick på college. Efter det har hon uteslutande spelat i ligor i Rumänien, Frankrike, Italien och nu Spanien. En karriär som inneburit att hon skaffat sig all den rutin som krävs för att kunna spela på en internationellt hög nivå.

– Jag tillhör ju de gyllene generationerna som är födda 1988 och 1989. Och jag tycker att vi bara blivit bättre med åren. Vi har fått mycket tid tillsammans, och det är så man bygger bra lag. 

– Det här laget har gått igenom ett EM-kval, ett EM-slutspel, är inne i ett nytt EM-kval, och nu går vi in i ett OS-kval. Vi har rutin och vi känner varandra på planen. Nu är vi framme vid våra drömmars mål. Nu ska vi till OS, säger Kalis Loyd.

Läs mer: Regan Magarity: ”Är en mix av mamma och pappa”